Sánchez: “No em sento un alcalde de transició”

  • “Les entitats financeres han de veure que són part de la solució” del problema de l’habitatge, diu.

  • Assegura que les finances municipals “estan una mica millor” que l’any 2012.

  • Mà estesa a l’oposició: “Vull canviar la relació entre els grups. Els respecto”.

Aquest és el segon fragment de l’entrevista a l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez. Si en el primer valorava el cas Mercuri i la crisi que ha obert a la ciutat, en aquesta segona part parla dels reptes que afronta durant els dos anys que resten de mandat.

Ha marcat la política d’Habitatge com el centre de l’activitat municipal. Com es materialitzarà el canvi d’enfocament?
Aquest canvi ve per vàries circumstàncies. Tenim eines de gestió prou importants com per incidir en el mercat de l’habitatge. Però tenien una orientació determinada a la nova construcció. Ara ja no podrem fer més promocions d’obra nova que es posin a disposició dels ciutadans. Les necessitats, en canvi, hi continuen sent. Volem entrar no tant des d’una vessant econòmica sinó social i per això vinculem Serveis Socials i Habitatge.

Els desnonaments són la part més agressiva i violenta de tot allò al voltant de l’habitatge. Però tot i la baixada de preus dels pisos, com que la renda familiar ha baixat encara més continua havent-hi problemes d’accés a l’habitatge. Tenim una empresa amb experiència [VIMUSA], un parc d’habitatge, una participació en una empresa mixta [Sabadell Lloguer Social], polítiques de mediació i cessió. Tenim una sèrie d’instruments per incidir en aquest mercat.

Hem de definir un nou pla d’habitatge en temps de crisi.

Però això ja tocava per calendari.
Sí, però conceptualment canviem el pla de base. A dia d’avui les polítiques d‘habitatge són molt importants. Hi ha polítiques de sòl, a l’entorn de propietat privada però també la relació amb el sistema bancari i financer, algunes entitats que impulsen els desnonaments. Els hem de fer entendre que formen part de la solució.

L'alcalde, en un moment de l'entrevista. Autor: David B.
L'alcalde, en un moment de l'entrevista. Autor: David B.

Volen recuperar aquell conveni per evitar desnonaments que van negociar amb les entitats financeres que no va arribar a bon port?
Després de Setmana Santa iniciarem les relacions amb les entitats per abordar el que està passant a parts de la ciutat: desnonaments, habitatges tancats que s’estan degradant, alguns ocupats i que generen problemes amb les comunitats.

Les entitats financeres han d’entendre que no són alienes a tot això. I també que no serem condescendents. Serem exigents.
Com seran exigents amb els bancs?
Reclamant que el parc d’habitatge estigui a disposició de’ l’Ajuntament, que la dació en pagament sigui una realitat per a famílies que no tenen possibilitats. Hi ha tota una línia d’accions que concretarem.

Novetats respecte a les obres del Metro?
El millor que podria passar és garantir el calendari fixat arrel de la recuperació de l’activitat dins de l’obra. Es va aturar i va començar l’obra al setembre o octubre un altre cop. Hem demanat una reunió amb el conseller [de Política Territorial] Santi Vila per parlar de l’obra i veure el compliment dels calendaris. Actuarem en paral•lel en la superfície. Hem començat les obres a la plaça de l’Àngel i volem que l’espai es recuperi quan abans millor. També a la Plaça d’Espanya. L’altra peça és el conveni per cobrir les vies a l’entorn de Gràcia-Can Feu. I evitar així que una línia estigui a peu de carrer. Amb tota la línia soterrada, seria molt interessant a molts nivells.

L’estat de les finances locals és pitjor, igual o millor que el del 2012, que va acabar amb 25 milions d’euros en factures impagades?
És millor que l’any passat.

L’estat de les finances és delicat, com gairebé el de totes les administracions, però està una mica millor que en el moment del pla d’ajust. A l’abril liquidarem el pressupost del 2012 i així ho demostrarem.

S’ha millorat una mica i el pressupost del 2013 i les ordenances anaven en la línia del sanejament econòmic i la garantia de serveis. Volem recuperar aquella perspectiva. És la manera d’explicitar que hem pres decisions en la bona línia: números reals, fixar objectius respecte els serveis perquè sigui viables i que els números convergeixin fins a la viabilitat econòmica. S’està treballant bé.

Queden dos anys per a les propers eleccions amb aquesta crisi al carrer, les finances tocades i el tema del cas Mercuri tocant l’Ajuntament. També amb la velada amenaça de l’oposició d’exercir una moció de censura en aquest temps. Té por a la moció de censura?
Gens ni mica.

Què ofereix a l’oposició per evitar-ho?
No prendrem decisions en funció d’una amenaça que sigui moció de censura. No podem estar condicionats per això. Seria un xantatge i no crec que l’oposició sigui el que vulgui fer. Farem determinacions en funció dels interessos de la ciutat. Hem fet unes primeres mesures importants amb aquest objectiu. La relació amb l’oposició no pot ser en funció d’això. Ha de ser en funció d’acords.

Estem molt a l’inici d’aquesta nova etapa però vull canviar les relacions entre govern i oposició. Ha de canviar la relació. Totes les opinions són valuoses. Encara que les opinions siguin contràries, totes les opinions han d’estar sobre la taula, s’han de poder valorar, avaluar, contrastar i han de ser partiícips i reconeguts del debat ciutadà. Hi ha camins per a recórrer en la relació amb els grups. Són representants de la ciutadania. Representen una part molt important de l’opinió pública i els respecto.

Per això oferim mà estesa per seure i parlar amb tots. Amb alguns acordarem unes coses i amb altres unes altres. La idea és que siguin partícips, i els moviments socials, i les entitats, del debat ciutadà.

Com valora la resposta de l’oposició ena aquest temps que porta d’alcalde?
Crec que estan en un punt de dubte i incertesa respecte la meva persona i aquest procés. És legítim aquest dubte. Podem donar resposta en aquests dos anys i treure incerteses.

Un moment de l'entrevista a J.C.Sánchez. Autor: David B.
Un moment de l'entrevista a J.C.Sánchez. Autor: David B.

Se sent un alcalde de transició?
No. Em sento un alcalde que ha de prendre decisions. I ho farem. La resta d’adjectius no els contemplem.

El número 2 del PSC va dir que el nou alcalde seria el cap de llista del 2015. Li agradaria?
El que em plantejo és ser capaç de fixar les prioritats de la ciutat. De marcar objectius per a millorar les condicions de la gent que està en situació més feble. Tenim 21.000 aturats. Un munt de persones a Serveis Socials. Hem de garantir serveis, des dels menjadors escolars al Vapor Llonch. La meva obsessió és garantir la viabilitat de tot això. Per ser candidat, hi ha processos establerts… Ja veurem. Però ara pensar en el que no sigui la priorització de la ciutat, seria confondre’m i confondre la gent.

Més informació: podeu llegir la primera part de l’entrevista. “Hem assentat les bases per a recuperar la normalitat“.

Foto portada: Sánchez, al seu despatx, durant l’entrevista. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats