Pla general de la capçalera de la manifestació a Sabadell per demanar l'alliberament dels CDR empresonats, el 28 de setembre del 2019. (Horitzontal)

12.000 persones demanen l’alliberament dels CDR empresonats

12.000 persones han demanat aquest dissabte la llibertat dels set membres dels CDR detinguts dilluns i en presó provisional des de dijous per ordre de l’Audiència Nacional, que els acusa de terrorisme i tinença d’explosius. La manifestació s’ha allargat durant més de dues hores i ha travessat l’eix central de Sabadell. 

La convocatòria era als jutjats de Sabadell a les sis de la tarda. La capçalera, amb el missatge La repressió no ens aturarà. Llibertat, s’ha reservat a familiars i amics dels detinguts, dos d’ells de Sabadell, Xavi D. i Jordi R. També han estat al capdavant de la manifestació els dos investigats que van ser arrestats dilluns al matí i deixats en llibertat amb càrrecs a la tarda, David B. i Clara, els dos també de Sabadell.

Manifestació 'Llibertat detinguts 23-S'

Segons fonts de la Policia Municipal, unes 12.000 persones s’han sumat a la convocatòria, molts vinguts des d’altres punts de Catalunya, tant en ferrocarril com en vehicle particular. La policia havia donat primer la xifra de 9.000 assistents però, donat que ha arribat més gent un cop iniciada, l’ha rectificat més endavant. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha estat un dels assistents. En declaracions a la premsa, ha acusat l’Estat de protagonitzar una nova “ràtzia repressiva” i assegurat que l’únic que empra la violència és l’Estat mentre que el moviment independentista és “pacífic”. El diputat de la CUP Carles Riera ha participat a la concentració sense fer declaracions. També s’ha vist els exalcaldes Maties Serracant (Crida) i Juli Fernàndez (també delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona i avui el càrrec més alt de l’executiu català a la manifestació). Hi han assistit altres dirigents de partits independentistes a escala local i comarcal, per exemple, regidors d’ERC, la Crida i Junts per Sabadell.
La manifestació ha avançat des dels Jutjats fins la plaça Doctor Robert per l’eix central de Sabadell entonant càntics com Fora les forces d’ocupació, Els carrers seran sempre nostres, Llibertat presos polítics o, més nou, Presos al carrer; amnistia i llibertat. Durant el recorregut s’han despenjat dues pancartes demanant la llibertat dels presos, tant a la plaça Marcet (ara Dones del Tèxtil) i a la plaça de l’Àngel amb el missatge No esteu soles. Llibertat.

Després de dues hores, s’ha arribat a la plaça del doctor Robert, on s’ha dut a terme un acte polític conduït pel periodista i exdiputat David Fernández. Hi han intervingut familiars dels detinguts, membres del Consell de Defensa de la República (CDR) i el recentment creat Grup de Suport als detinguts. En representació de les famílies, Anna, parella del sabadellenc Jordi D., ha assegurat que “avui hem trobat l’escalf que ens volen prendre” i ha agraït la “solidaritat i el suport”. Des del CDR, s’ha afirmat que “avui hi ha set empresonats però poden venir a per qualsevol de nosaltres. Però ens trobaran de cara perquè tenim la convicció que defensem allò just”. Han sostingut que els CDR “no fem més que defensar uns drets universals de forma no violenta però sempre rebel i combativa”.

Cap a les nou de la nit l’acte s’ha donat per finalitzat.

Foto portada: la capçalera de la manifestació a Sabadell per demanar l’alliberament dels CDR empresonats, el 28 de setembre del 2019. Autor: ACN.