120.000 litres d’aigua amb sabó al dia contra el coronavirus

  • L’abandonament de voluminosos es redueix a la meitat amb el confinament però encara es deixen al carrer 40.000 quilos de mobles sense avisar.
  • De moment, el gruix de la plantilla de Serveis Medi Ambient (SMATSA) escapa de la pandèmia: només cinc casos en un mes. 

No protagonitzen els aplaudiments de les vuit del vespre però també són un servei essencial i tenen una tasca primordial: mantenir la ciutat tan neta com sigui possible en temps de pandèmia viral. Els 400 treballadors de l’empresa SMATSA han reorientat en les darreres tres setmanes el seu servei per reduir al màxim el risc de contagi a l’espai públic, a la vegada que miren també d’evitar contagiar-se. Com s’ho fan?

Des de fa tres setmanes, a més de netejar carrers i places i recollir i transportar residus, ha guanyat importància la desinfecció. Els dos Punt Blau s’han tancat, com també el MiniBlau i les deixalleries mòbils, que inicialment seguien oberts però van baixar la persiana a tots els municipis per instància de l’Agència Catalana de Residus. S’ha suspès també la recollida programada de voluminosos. Però “no podem parar” la més espontània, diu el gerent de l’empresa, Eugenio Díaz.

“Malgrat que la xifra de quilos recollits al carrer s’ha reduït a la meitat, encara recollim 40 tones de voluminosos cada setmana. Instem a la ciutadania de Sabadell a no deixar trastos als carrers i no utilitzar el confinament per fer obres als habitatges”, insisteix el gerent d’SMATSA, Eugenio Díaz.

Més enllà dels mobles abandonats, a nivell general, però, se segueixen recollint una xifra similar de residus. Els comerços han tancat i no se’n generen tants a les zones més comercials. En canvi, a les més residencials n’hi ha més. “Hem hagut d’adaptar les rutes però en conjunt la quantitat de residus és similar”. D’altra banda, l’escombrat manual de carrers també s’ha modificat en quant a freqüències perquè hi ha menys moviment als carrers i per tant menys brutícia.

Un operari de l’empresa SMATSA, a l’exterior del Parc Taulí. Autor: cedida.

Els espais lliures que ha generat la reorganització del servei s’han destinat a la desinfecció d’espais. Es desinfecten amb lleixiu aquells espais de major contacte, com bancs o baranes, i amb una solució d’aigua amb sabó i etanol (alcohol) zones més àmplies com paviments o parets, ja sigui amb un operari carregat amb una motxilla o amb una netejadora. Les zones s’escullen en coordinació amb l’Ajuntament, i a les residències de gent gran hi ha suport dels voluntaris de l’Agrupació de Defensa Forestal. També es reforça la desinfecció a fons dels grups de contenidors: si abans es desinfectaven cada dos mesos, ara es fa cada tres setmanes. En total, 120.000 litres diaris d’aigua amb sabó als carrers i uns 500 d’aigua amb hipoclòrit sòdic (lleixiu).

Hi ha por al contagi?

Mentre la plantilla segueix treballant, cal mirar de no contagiar-se. Sense anar més lluny, la setmana passada va morir un treballador de l’empresa Eco-Equip de Terrassa, per Covid-19. Hi ha por?

“La sensació és que estem exposats, en primera línia però sabem que la nostra tasca és essencial i estem bé d’ànim”, diu un dels operaris de neteja viària a la zona Centre, Cristian Rodríguez. “Hi ha tot tipus de sentiments però sobretot hi ha implicació”, diu el capatàs de neteja viària a la zona nord Ángel Felguera.

Segons precisa, el material de protecció va arribant mentre que la plantilla està molt centrada en la fumigació d’espais. Dia sí dia no es repassen els entorns dels ambulatoris, les avingudes, baranes, bancs o altres espais de contacte.

Exteriors de la pista coberta. Autor: cedida.
Exteriors de la pista coberta. Autor: cedida.

El gerent assegura que el 11 de març, abans de l’estat d’alarma i el confinament, es va aprovar un primer protocol d’accions preventives. Es va separar l’entrada de la plantilla a la feina per evitar grans aglomeracions de personal, per exemple, a la central de la carretera de Castellar. Es van flexibilitzar horaris i es va enviar personal directament als magatzems de zona. D’aquell protocol s’han fet dues actualitzacions més. Díaz reconeix que en els primers compassos de la crisi va ser “molt complicat” trobar equips de protecció individual com guants o mascaretes. Ara, però, al seu parer tenen prou material de protecció.

“Només en una jornada gastem 250 parells de guants. Tenim reserves per setmanes. I en quant a les mascaretes ara ja tothom qui ha de tenir-ne en té: els operaris que es dediquen a desinfectar espais, els que buiden i canvien les bosses de les papereres, els que toquen exteriors de contenidors i aquells que comparteixen servei amb altres companys. En total, uns 40 treballadors dels 250 que treballen cada dia requereixen mascareta”, assegura Díaz.

El gerent de l’empresa es felicita perquè fins ara només tenen un cas positiu confirmat de Covid-19 entre la plantilla, i quatre persones més amb símptomes. Algunes treballadors més estan aillats perquè els seus familiars han estat contagiats, i per tant, no poden treballar.

Els altres essencials

Mentrestant, la pandèmia es va allargant i el confinament va cobrint setmanes. Aquest dissabte farà quatre setmanes de la declaració d’estat d’alarma. Els sanitaris es porten bona part del protagonisme però hi ha altres professionals que s’ha mostrat essencials: neteja viària, personal de les funeràries, serveis de seguretat, treballadors de supermercats i comerços d’alimentació, gestories…

“En el nostre cas ens trobem de tot però ens sentim valorats. Hi ha de tot però fa poc l’Associació de Veïns de la Roureda ens va portar un pastís per agrair-nos la nostra tasca. Són detalls que s’agraeixen”, comenta Felguera.

Rodríguez diu que algun dia algú els ha aplaudit. “Pel que ens diuen els treballadors i veiem a les xarxes comprovem que es valora la feina que fa la nostra plantilla. La tasca dels sanitaris és impagable però nosaltres també ens sentim molt dignes”, diu Díaz.

Foto portada: un operari d’SMATSA, netejant l’exterior de la Pista Coberta, a partir de demà hospital temporal. Autor: David B.

Comments are closed.