Concentració a la plaça Sant Roc demanant la "llibertat dels presos polítics". Autor: J.d.A.

200 dies a la plaça demanant “llibertat presos polítics”… i fins l’amnistia

Va començar a finals del calorós mes de juliol i ja porten 200 dies. La protesta que va sorgir de forma espontània contra la retirada de la pancarta ‘Llibertat presos polítics’ s’ha consolidat com una cita fixa per a part de l’independentisme. Cada dia apleguen entre un i dos centenars de persones. Aquest dilluns han celebrat que porten 200 dies seguits. 

Amb alts i baixos, des de finals de juliol cada dia de 12 a 1 del migdia hi ha hagut persones a la plaça Sant Roc protestant contra la retirada de la pancarta i, més àmpliament, demanant la llibertat dels dirigents independentistes empresonats. Han passat les vacances d’agost, els dies de Festa Major al setembre, la publicació de la sentència del Tribunal Suprem i els dies de protestes a l’octubre, les festes nadalenques i fins i tot el temporal Glòria però sempre hi ha hagut gent a la plaça. “La mitjana és d’entre 150 i 200 persones al dia”, apunta a aquest digital Lluis Casanovas, veterà activista de moltes causes de la ciutat que hi ve molt sovint. “La gent de la plaça és com una família i en aquest temps ens hem conegut molt”, apunta Isabel Casals, germana de Muriel Casals, històrica presidenta d’Òmnium Cultural i després diputada al Parlament fins la seva sobtada mort en un accident. “La plaça de l’Ajuntament s’ha convertit en l’àgora dels drets, un lloc on discutir i parlar com a l’antiga Grècia i Roma”, ha apuntat una de les assistents aquest migdia en una jornada que ha estat especial.

Concentració a la plaça Sant Roc demanant la "llibertat dels presos polítics". Autor: J.d.A.
Boltaina, dirigint-se als concentrats aquest dilluns. Autor: J.d.A.

“És el dia més emotiu”, assegura Josep Boltaina, vicepresident d’Òmnium a Sabadell i veritable impulsor de la concentració. L’endemà de retirar-se la pancarta es va concentrar sol amb una pancarta demanant la llibertat dels presos. Era dissabte. Diumenge ja eren una parella de persones. Dilluns quatre. I així fins els 250 d’aquest dilluns especial on “tothom s’ha obert i ha expressat els seus sentiments”, diu Boltaina. Els dies de més participació? Els especials: el 23 de de setembre en ple operatiu de la Guàrdia Civil contra els CDR, amb epicentre a Sabadell; l’1 d’octubre, segon aniversari del referèndum unilateral, o el 16 d’octubre, quan es va publicar la sentència del Suprem contra els líders del procés.

“Fins l’amnistia”

La convocatòria s’ha convertit en un punt de trobada de l’independentisme local, almenys el d’edat més avançada. No obstant, la cita també ha servit per bastir altres actes, com la rebuda al sabadellenc Xavi Duch, detingut al 23 de setembre i empresonat fins les festes nadalenques per ordre de l’Audiència Nacional. Fins quan s’allargarà? Boltaina respon: “fins que els presos surtin sense càrrecs; és a dir, fins que aconseguim l’amnistia. Després valorarem si seguim o no”, ha apuntat.

El paper de Podem, criticat

Tant Boltaina com l’exregidor Isidre Soler, habitual a Sant Roc en aquestes concentracions, han assenyalat el paper de Podem en la retirada de la pancarta. Boltaina ha recordat com “la incomprensible postura d’una representant d’una força política d’esquerra i que defensa l’autodeterminació va canviar el signe del consistori”. Per la seva banda, Soler ha apuntat que la pancarta es va retirar amb el vot del PSC, Ciutadans i Podem, tot mantenint que “són forces que només pensen en l’odi i contra la llibertat”.

En tot cas, però, asseguren que la pancarta “va caure de la façana però la ciutadania la va recollir abans no toqués a terra i la va portar multiplicada per mil a les mans en forma de domàs”.

Foto portada: un moment de la concentració, aquest dilluns. Autor: J.d.A.