Foto portada: l'edifici comercial, l'any 1991. Autor: cedida.

25 anys de l’obertura d’El Corte Inglés a Sabadell

El 12 d’abril de 1991 va obrir les portes una de les grans superfícies més importants de Sabadell: El Corte Inglés. L’obertura d’aquest centre comercial va significar la punta de llança de l’operació Eix Macià. 900 persones hi van treballar en aquest moment en un establiment que avui dia rep més de 10.000 visitants cada dia.

El Corte Inglés, que aquest any celebra el seu 75è aniversari, va obrir portes a Sabadell fa justament 25 anys. Ubicat a l’avinguda de Francesc Macià, va ser la punta de llança de l’operació Eix Macià, que va consolidar l’aposta de Sabadell com a ciutat de serveis i (entre altres coses, va permetre que Sabadell tingués el parc urbà més gran de Catalunya en el seu moment: el parc de Catalunya). El Corte Inglés, amb el boulevard Paddock, ple de botigues de l’imperi Inditex entre altres, i el fracassat Del Llac Center, juntament els multicines Eix Macià i l’establiment dels Jutjats o la Cambra de Comerç de Sabadell, van configurar un pol d’atracció d’àmbit comarcal que va fer que, fins i tot durant alguns anys, es plantegés traslladar l’edifici de l’Ajuntament a aquesta zona.

750 treballadors, uns 250 des del primer dia

25 anys després, El Corte Inglés continua (en els darrers anys ha viscut un procés de remodelació intern important). L’afluència mitjana és d’entre 10.000 i 12.000 persones els dies laborables i d’unes 20.000 persones els dissabtes. L’establiment va tenir una reforma integral l’any 2014 per posar al dia els seus 25.000 metres quadrats de venda. Hi treballen unes 750 persones, una tercera part de les quals va treballava a l’empresa quan va obrir a Sabadell fa 25 anys.

L’èxit de l’operació Eix Macià ja ha estat més relatiu, com en general l’aposta de Sabadell pels serveis. Del Llac Center va tancar fa dècada i mitja, el Paddock no viu el seu millor moment, hi ha diversos locals comercials i oficines ben buides i el dinamisme dels cines, les terrasses i els restaurants en aquest àmbit ha anat de capa caiguda en els darrers anys i especialment arran de la crisi econòmica. S’espera que l’arribada dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a la Creu Alta – Eix Macià la primavera de l’any 2017 pugui ser un catalitzador per l’Eix Macià en el futur.

Foto portada: l’edifici comercial, l’any 1991. Autor: cedida.