Foto portada: el riu Ripoll. Autor: David B.

32 milions fins el 2025: així es vol reactivar el parc fluvial del riu Ripoll

Entre els papers i documents que es trobarà el proper govern municipal aquest dilluns s’ha conegut un altre: el programa d’actuació del Parc fluvial del riu Ripoll, que s’ha treballat en els darrers mesos després de moltes peticions de la societat local, bàsicament però no només de sectors productius. 

Segons l’actual govern en funcions, el programa s’hauria d’haver aprovat al març però a causa de l’avançament de les eleccions espanyols no es va poder presentar. Així que ara queda a les portes de ser aprovat, amb un calendari d’accions fins l’any 2025. L’alcalde de Sabadell en funcions, Maties Serracant, ha assegurat que el document “en bona mesura sorgeix de la demanda de les entitats implicades” i defensa que el govern ha deixat molta feina feta, planificada i a punt de ser executada”.

Qué es vol fer?

La línia bàsica a seguir és mirar d’acostar més el parc fluvial al nucli urbà, a la ciutat. Cal per això millorar els accessos i fer-hi altres activitats. En quant als accessos, caldrà potenciar les connexions amb el barri de Covadonga especialment, on hi ha l’estació Sabadell Centre de Rodalies i l’estació d’autobusos. Al cap i a la fi, si es connecta bé l’estació i el parc fluvial, el Ripoll quedarà a 40 minuts de qualsevol estació central de Barcelona. Des de la plaça de Sant Salvador caldrà projectar un ascensor inclinat cap al riu. També es buscarà un accés fàcil en ascensor inclinat des del Taulí a través del carrer de Francesc Izard (el de la Torre de l’Aigua). En aquesta zona es preveu una residència d’estudiants.

32,17 milions fins el 2025

Segons el document, es preveu invertir 32,17 milions a l’espai fins l’any 2025. La primera acció seria activar l’Oficina Tècnica del Ripoll. Entre les accions més costos, hi ha les següents:

  • Consolidar i rehabilitar el Molí d’en Torrella com a equipament. 4,5 milions.
  • Connectar per a vianants i bicicletes la carretera de Castellar fins el parc del Molí de l’Amat. 4,37 milions.
  • Ascensors des de la plaça de Sant Salvador. 4,23 milions.
  • Retrobar les traces de la sèquia Monar. 3,8 milions.
  • Equipament, aparcament i ascensor a l’entorn del Parc Taulí. 3,8 milions.
  • Noves passes al riu Ripoll. 3 milions.

La finalitat és que el Ripoll acabi sent un parc de parcs: un parc agrari (horta), un parc empresarial (posant al dia les naus i captant empreses), un parc del coneixement (hi tenen molt a dir el Taulí, la UAB o l’ESDi) i un parc natural. En tot cas, el projecte es ve cuinant des de fa temps i encara queden molts passos ja que entre altres coses implica dos plans urbanístics especials: un per ordenar un equipament tecnològic a Ca la Paula i un altre per la zona de Can Grau, més un Pla especial per a la zona central del Ripoll.

Document: Pla del parc fluvial del Ripoll

Foto portada: el pont de la Salut, des del Ripoll. Autor: Sergio Rodriguez