Un dia del projecte Barçakids amb l'escola Torreguitart. Autor: A. Pujadas.

400 alumnes s’eduquen en valors mitjançant l’esport amb el programa Barçakids

Uns 375 alumnes de primària participen en el projecte Barçakids, que potencia l’educació amb valors a través de l’esport. Durant vuit dies, alumnes de vuit escoles passaran per la biblioteca de Ponent per gaudir del lleure i posar en pràctica els valors del treball en equip, l’esforç, el respecte, l’humilitat i l’ambició.

L’objectiu del programa Ciutat i Escola és fomentar l’educació amb valors, començant pels més petits perquè creixin amb ells. És una activitat impulsada per la fundació del Futbol Club Barcelona i l’ajuntament de Sabadell dirigida a nens i nenes de sis a 12 anys. La jornada comença a les 9:30h i durant el matí els alumnes fan diferents activitats esportives amb el rerefons dels valors. Donar les gràcies, no fer trampes, ajudar els altres o respectar els contraris són alguns aspectes que treballen durant la jornada.

Un dia del projecte Barçakids amb l'escola Torreguitart. Autor: A. Pujadas.
El projecte Barçakids amb alumnes de l’escola Torreguitart. Autor: A. Pujadas.

Les activitats són majoritàriament a l’exterior, però també n’hi ha a l’interior per rebre instruccions abans de tornar a sortir al terreny de joc. Amb una pausa per esmorzar i dinar, ja que l’activitat acaba a les quatre de la tarda, els alumnes gaudeixen d’un dia fora les aules practicant un tipus d’exercici que costa fer fora del centre, com reconeix la professora d’Educació Física del CEIP Torreguitart Anna Saus:

L’objectiu era fer una activitat lúdicoesportiva ja que tenim poques possibilitats de fer-ne. I treballar, sobretot, els valors, que bona falta els hi fa. A l’escola hem triat el valor de treballar en equip i crec que a partir d’ara podrem fer molta incisió i posar-lo en pràctica a l’hora de fer treballs cooperatius, educació física, medi, llengua… perquè els hi costa molt relacionar-se entre ells. En aquestes edats normalment tots volen ser protagonistes, tenir el lideratge, i els hi costa saber compartir i prendre decisions en conjunt”, assegura Saus.

Quan una escola participa en el projecte escull un valor i les activitats que realitzaran els alumnes tindran l’objectiu de posar-lo en pràctica. A part del treball en equip, els docents poden fixar les activitats en l’esforç, el respecte, l’humilitat o l’ambició. Des de la fundació del F.C. Barcelona s’hi destinen dos educadors i tot l’equipament tècnic per a facilitar l’aprenentatge. Marc Escolar és un dels educador del projecte:

Treballem els valors mitjançant diferents activitats que poden ser jocs, activitats amb tablets, esport i altres recursos com vídeos o diferents materials. En aquest cas els nens són petits, de 1r i 2n de primària, i potser això dels valors els hi costa una mica més d’entendre què significa, però ells saben que s’han d’ajudar, que han de compartir les coses i que s’han de respectar els uns als altres. L’activitat és un reforç més a la feina que fan dia a dia els mestres i els pares”, conclou Escolar.

Tant la professora Anna Saus com l’educador Marc Escolar coincideixen en la importància que els valors que s’ensenyen a l’escola es traslladin a casa i que no es quedin pel camí. “Els mestres no podem fer màgia si els valors no s’apliquen a casa i no només a casa i a l’escola, sinó que també al carrer o a l’esport”, assegura Escolar. A l’uníson els dos mestres expliquen que “és important que anem tots a l’una, en conjunt”. En aquesta activitat no es tracta de ser de cap equip, sinó que siguin quins siguin els seus escuts tots comparteixin uns valors.

Foto portada: Una jornada del projecte Barçakids a Sabadell. Autor: A. Pujadas.