Autor: M.Tornel.

Barri ric; barri pobre: la renda mitjana del centre és un 60 per cent superior a la de la zona sud

  • La publicació d’unes dades d’Hisenda palesen la desigultat dins la ciutat. 
  • La renda mitjana del centre és de 30.000 euros; la del sud no arriba als 20.000 euros. 

La diferència entre el codi postal amb renda mitjana més alta de Sabadell i el de renda més baixa és superior als 11.000 euros anuals, segons les dades publicades per primer cop per l’Agència Tributària. En altres paraules, la renda mitjana del centre és un 60 per cent més alta que la renda familiar de la zona sud. 

La publicació de les dades de rendes mitjanes per codi postal és històrica, ja que fins ara l’Agència Tributària mai ho havia fet. Per primera vegada, el ministeri d’Hisenda permet comprovar les desigualtats no només entre municipis sinó també entre els districtes o barris d’una mateixa localitat. Les dades corresponen a l’any 2016 (i alguns anteriors). Mostren la renda que declaren els ciutadans de 33 ciutats espanyoles, cinc catalanes, amb més de 200.000 habitants, entre elles Sabadell.

Aquesta propera primavera es commemoraran 40 anys de la constitució dels ajuntaments democràtics. Es van plantejar com a principal repte cohesionar una ciutat que va triplicar la població durant les dècades centrals del segle XX a causa de les onades migratòries que van crear barris del no res. Ara la publicació de les dades ve a certificar que Sabadell continua sent en bona part una ciutat desigual, d’almenys dues velocitats.

La Rambla de Sabadell. Autor: M.Tornel.
La Rambla de Sabadell. Autor: M.Tornel.

I si les dades no són més extremes és perquè, com passa amb els districtes, bona part dels codis postals ajunten zones amb rendes mitjanes molt diferents i no permeten entrar al detall barri per barri ni segregar les zones més benestants de les més desfavorides. Això passa amb el codi postal 08202. que comparteixen veïns del Centre o Covadonga amb els de Torre-romeu o Can Roqueta; el 08208, que empren a la Creu Alta i a Can Puiggener, o el 08203, que correspon al veïnat de Gràcia i Can Feu però també dels Merinals.

08201: 29.965 euros anuals

El codi postal amb major renda mitjana és el 08201, corresponent a bona part del centre de Sabadell. La renda mitjana és de 29.965 euros anuals. Després d’aquest codi postal, la segona zona amb major renda correspon al codi postal 08202, que té l’altra meitat del centre, però també Torre-romeu. La tercera zona és Creu Alta i Can Puiggener, amb 23.552 euros anuals, i la quarta zona de major renda és el codi postal 08203, corresponent a Gràcia i Can Feu però també als Merinals.

Foto: M.Tornel.
L’avinguda de Matadepera, a Ca n’Oriac. Foto: M.Tornel.

En tot cas, amb aquests afegits, les dades de l’Agència Tributària situen la zona sud com la de menor renda mitjana de la ciutat, amb 18.612 euros anuals. La zona nord, corresponent al codi postal 08207, és la segona amb menor renda, amb 19.067 euros anuals. I la tercera amb menor renda és la corresponent al codi 08206 (Can Rull, Concòrdia, Can Llong), amb 21.603 euros anuals.

Amb aquestes dades, per exemple la renda mitjana del codi postal 08201 és un 61 per cent més alta que la del codi postal 08204.

De la Moraleja (Madrid) a Carrús (Elx)

En el registre de l’Agència Tributària el barri de la Moraleja, a Alcobendas (Madrid) és el que registra la major renda mitjana de tota Espanya, amb 113.642 euros. En segona posició hi ha el barri de Vallvidrera-Tibidabo i les Planes, a Barcelona, amb 67.500 euros, i en tercer lloc Somosaguas-Humera, a Pozuelo de Alarcón, també a Madrid, amb 62.390 euros. El més pobre és el de Carrús, a Elx (Alacant), amb 13.286 euros.

Dels 10 barris amb major renda, cinc estan a Madrid i tres a Barcelona. Els altres dos de la capital catalana, a més de Vallvidrera, són Muntaner, amb 59.498 euros, i Pedralbes, amb 57.667 euros.

Foto portada: pas de vianants a l’avinguda de Barberà. Autor: M.Tornel.