Recreació de dos exemplars de dinoteri (Oscar Sanisidro / cortesia de CosmoCaixa).

Trobat a Sabadell l’exemplar més antic d’Europa d’un mamífer extingit

Durant les obres de construcció de la Ronda Oest de Sabadell, membres de l’Institut Català de Paleontologia van recuperar 1.200 restes fòssils de vertebrats. Ara han descobert que algunes corresponen a les restes de l’exemplar més antic d’una espècie de dinoteri, un mamífer extingit emparentat amb els elefants africans. Les excavacions van fer emergir 26 dents. L’ICP conclou que són les restes fòssils més antigues d’Europa de l’espècie Deinotherium proavum.

Els investigadors han calculat que les 26 dents tenen entre 9,1 i 9,4 milions d’anys i que van pertànyer a l’espècie de dinoteri més gran de totes. Són dents força diferents de les dels elefants. La troballa s’ha publicat a la revista Journal of Vertebrate Paleontology. Fins ara, la resta més antiga d’aquesta espècie s’havia localitzat a Turquia. Entre els anys 2008 i 2011 membres de l’ICP van recuperar restes fòssils durant la construcció de la Ronda Oest.

Què eren els dinoteris?

Els dinoteris eren mamífers anomenat proboscidis. Tenien les dents incivises corbades cap enrere. La diferència amb els elefants és que sortien de la mandíbula, no pas del maxil·lar, i que tenien les potes i el coll més llargs, proporcionalment, que l’actual elefant africà.

Tres de les 26 dents fòssils analitzades en l'estudi
Tres de les 26 dents fòssils analitzades en l’estudi. Foto: ICP

Es van originar a l’Àfrica i es van escampar per tot Europa fa uns 17 milions d’anys. Al continent africà, una espècie va sobreviure fins fa un milió d’anys i va arribar a coexistir amb els primers membres del gènere Homo.

Esquelet parcial de Deinotherium giganteum de la col·lecció de l'ICP provinent del jaciment de Can Roqueta (Sabadell).
Esquelet parcial de Deinotherium giganteum de la col·lecció de l’ICP provinent del jaciment
de Can Roqueta. Foto: ICP

A Catalunya, s’han trobat altres fòssils de dinoteri en diversos jaciments de la conca del Vallès-Penedès, en alguns casos amb esquelets parcials.

Foto portada: recreació de dos exemplars de dinoteri (Oscar Sanisidro / cortesia de CosmoCaixa).