Hort l'Escarola

Com consumir de forma responsable?

  • L’Estruch ha acollit aquest dimecres la segona Jornada de Consum Responsable.

  • S’han tractat temes com l’estalvi d’aigua, l’intercanvi de productes i serveis o la iniciativa d’horts urbans.

La reducció del consum d’aigua, la creació d’horts urbans, el consum crític o l’intercanvi de productes i serveis han estat alguns dels ítems a tractar en la segona Jornada de Consum Responsable organitzada per l’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch.

L’activitat, la qual ha tingut lloc aquest dimecres a Ca l’Estruch, ha estat organitzada en forma de debat. Varies entitats de la ciutat han intercanviat idees sobre consum responsable entre elles i amb els assistents.

És la segona vegada que l’ajuntament de Sabadell impulsa aquesta iniciativa a través del Vapor Llonch. L’activitat ha estat moderada per Rosa Nuñez, cap del Programa de Responsabilitat Social de l’Ajuntament, i ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat com ara el Laboratori Social Metropolità, la Xarxa d’Intercanvi de Sabadell, Sabadell Verd i Educació per l’Acció Crítica (EdPAC). L’objectiu de la jornada ha estat segons Núñez “informar i conscienciar a la ciutadania, que amb un consum més responsable i més racional per part de cada ciutadà es pot aconseguir una força col·lectiva que es tradueixi en canvi econòmic i del model de consum”.

Què és el consum crític?

L’activitat ha començat a les 7 de la tarda  amb la xerrada “Consumint-nos”, a càrrec de l’entitat Educació per a l’Acció Crítica, una organització creada per fomentar un consum i un estil de vida individual i col·lectiu més solidari, sostenible i just. Durant la intervenció d’aquest grup s’ha tractat el tema del consum crític que es defineix com aquell tipus de consum que es pregunta per les condicions socials i ecològiques en les que ha sigut elaborat un producte o produït un servei.

Els organitzadors han proposat algunes mesures per fer un consum més responsable en aquesta era de consumisme. Les dues línies proposades es basen en la reducció del consum per una banda, ja que cada dia comprem i llancem amb més freqüència. I per altra banda consumir millor, comprant productes que s’hagin elaborat en bones condicions i no comprant productes dels quals no sabem la procedència i que potser col·laboren amb l’explotació dels treballadors o empren maquinaria i productes excessivament contaminats per exemple.

José Carlos i Jairo, recollint tomàquets a l’Escarola. Autor: David B.

Accions per estalviar aigua

A continuació, el torn de paraula ha estat per Núria Saperas, tècnica de la Secció de Gestió del Cicle d’Aigua i Servei de Sostenibilitat i Gestió de Ecosistemes de l’ajuntament de Sabadell. Saperas ha exposat algunes dades sobre el consum actual d’aigua a la ciutat i així s’ha iniciat un debat sobre el consum responsable d’aquest recurs. Segons Saperas, el consum d’aigua a Sabadell s’ha reduït des de l’any 2000 tot i això el consum domèstic suposa el 75 per cent de l’aigua total gastada, per això ha proposat algunes mesures per estalviar.

L’aigua és un recurs imprescindible per a la vida i tenint en compte que s’esgota hem d’incentivar una nova cultura de l’aigua amb l’objectiu de reduir el consum i fer-lo més responsable” ha destacat la tècnica.

Saperas ha esmenat petits gestos ja coneguts per tots com el tancament de l’aixeta mentre ens rentem les dents o engegar la rentadora només quan estigui plena entre altres. Però a més s’han presentat noves formes de consum responsable que s’inclouen a més al pla de l’Ajuntament com la instal·lació de dispositius d’estalvi d’aigua a les aixetes, recollir les aigües fluvials a través de dipòsits col·locats als patis i terrasses així com les depuradores domèstiques. Sobretot, el millor que podem fer és segons la tècnica “no embrutar l’aigua amb papers i altres materials que tirem al vàter o amb l’ús excessiu de detergent. Així el procés de depuració serà més eficient i podrem aprofitar millor aquest escàs recurs”.

Horts urbans

A la jornada s’ha donat molta importància també al consum de proximitat i de productes naturals amb l’objectiu de reduir la contaminació que suposa l’ús d’alguns productes així com el transport d’aquests. Així, s’ha tractat la iniciativa del horts urbans, la qual ja està posada en marxa a la ciutat al barri de la Creu Alta amb l’hort de l’Escarola i al barri de Gràcia l’hort amb gràcia en el qual hi col·laboren unes 12 persones.

D’aquesta manera es poden aprofitar alguns solars sense utilitat per crear productes més sans i ecològics. A més, la gestió del horts pot suposar la ocupació d’algunes persones a l’atur o jubilades que necessiten fer una activitat” ha apuntat uns dels col·laboradors.

Per últim, s’ha parlat de l’intercanvi de productes i serveis a través del projecte XIS, Xarxa d’Intercanvi de Sabadell. Una organització en la qual els membres ofereixen productes o serveis a canvi d’altres. L’objectiu de la XIS es crear un mercat promogut per l’ajuda mútua, la solidaritat i la cooperació entre els seus membres al marge del model econòmic establert.

Foto portada: l’hort de l’Escarola el passat mes d’agost. Autor: David B.

Comments are closed.