8M dia de la Dona. Autor: David B.

Un Dia de la Dona més reivindicatiu que mai

Centenars de persones s’han aplegat aquest dijous al centre de la ciutat per commemorar el Dia Internacional de les Dones, una celebració que aquest any ha estat molt reivindicativa.

Els actes del vespre han començat amb una manifestació-cercavila que ha sortit de la plaça de Fidela Renom, la que fou la primera regidora republicana de l’ajuntament de Sabadell, i ha passat per diferents carrers fins a acabar a la plaça Doctor Robert, on s’ha fet la part més protocol·lària. Durant el recorregut s’han sentit consignes com “Visca, visca, visca, la lluita feminista” o “sense les dones no hi ha revolució”.

8M dia de la Dona. Autor: David B.
Manifestació del Dia Internacional de les Dones. Autor: David B.

Un cop a la Plaça Doctor Robert ha pres la paraula la Laura, membre de la Taula de Gènere, Feminisme i LGTBI, un col·lectiu que aplega entitats, associacions, ajuntaments i persones que a títol individual treballen per reivindicar els drets de les dones. La Laura ha explicat que el 8-M és un “dia internacional amb molta història”, recordant que la primera manifestació va ser al 1911, definint-la com “una llarga revolta que encara dura”.

Accions reivindicatives

Tot seguit s’han fet una sèrie “d’accions de caire festiu i lúdic per reivindicar la igualtat”. S’ha començat amb la visualització d’un vídeo protagonitzat per vuit dones grans de Sabadell, que han compartit les seves històries. Abans de veure el vídeo, la Laura ha volgut dedicar la celebració del 8-M a aquest col·lectiu i ha dit que és “un deure social garantir-los una vida digna”.

A continuació hi ha hagut una actuació dels Castellers de Sabadell, “símbol del treball en equip”, que han fet un 3 de 6 amb un tronc compost íntegrament per dones. L’ha seguit la lectura que ha fet Montserrat Graner, del Col·lectiu de Dones de l’Església, que ha llegit un text escrit per ella sobre l’experiència de ser dona.
L’acte ha acabat amb una altra actuació dels Saballuts. En aquest cas, un pilar de quatre, també fet exclusivament per dones, on s’ha desplegat una bandera de color lila, color que identifica el 8 de març.

Foto portada: un moment de l’acte. Autor: David B.