Una de las muchas movilizaciones vecinales reclamando viviendas y equipamientos dignos.

Crida a documentar les lluites dels barris al llarg de la història

Amb motiu del seu 50è aniversari, la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) de Sabadell ha iniciat un projecte per documentar de forma escrita i audiovisual les lluites veïnals a Sabadell en el darrer mig segle. Amb aquest objectiu, fan una crida a la ciutadania per prestar material, tant fotos com vídeos si en tenen. 

La FAV prepara un projecte, anomenat La història del moviment veïnal explicada als i les joves (i no tan joves). Consisteix en un llibre que repassarà la trajectòria de la federació i un vídeo amb testimonis directes de les associacions de veïns, que repassaran les principals lluites socials en aquest mig segle. A més, es faran dues exposicions, una de gran format i una itinerant, acompanyades d’un catàleg, i una història il·lustrada dirigida a l’alumnat de secundària, més un seguit de xerrades i seminaris. Tot per revertir “l’amnèsia al voltant de la nostra història”, en paraules del president de la FAV, Manuel Navas.

Ple Parc del Nord
La Comissió Parc del Nord, el 2014, al ple, reclamant la retirada de terres contaminades a la zona. Autor: J.d.A.

Des de la seva legalització, les associacions de veïns van ser una plataforma reivindicativa per la dignificació de les ciutats. A Sabadell, amb molts dèficits i un creixement desordenat, les associacions de veïns van ser tota una escola d’antifranquisme, i juntament amb el moviment obrer, van protagonitzar els esdeveniments més notables de la transició. No sense dificultats, a dia d’avui, el moviment es reinventa de la mà dels vells lluitadors i l’arribada de noves generacions.

Col·laboració ciutadana

Per tenir el màxim material possible, la FAV demana la col·laboració ciutadana. Especialment pel que fa a imatges de la situació dels barris, i també vídeos, si la ciutadania en té. Fotografies que mostrin els dèficits, però també la vida quotidiana i les reivindicacions dels barris a partir dels anys 50 i 60 del segle passat i també repassin les manifestacions, protestes i èxits dels veïns de Sabadell.

Com cedir material?

La FAV demana al veïnat que cedeixi el material a les associacions de veïns més properes al seu domicili o truqui a la FAV al número de telèfon 93 725 09 04 entre les 16 i les 20 hores de dilluns a dijous.

Foto portada: una de les moltes mobilitzacions veinals reclamant habitatges i equipaments dignes, en aquest cas a Espronceda.