Dia Gent gran

La gent gran, en el seu Dia Internacional: “tenim dret a participar del lleure, l’esport o la cultura”

Dia Internacional de la Gent Gran, potser el col·lectiu que més ha patit la Covid, tant pel que fa a la pròpia salut com pel que fa a l’aïllament i els possibles efectes psicològics. El manifest del Dia Internacional de la Gent Gran a Sabadell reivindica les propostes d’oci, esport i lleure i més mesures de protecció especialment per a les persones que viuen en una residència i els treballadors dels geriàtrics.

L’Ajuntament commemora aquesta efemèride, i aquest dijous s’ha celebrat l’acte central, sense públic i de forma telemàtica. El manifest s’ha enregistrat des de les residències de la ciutat. En el vídeo, diverses persones denuncien la “vulnerabilitat” que han viscut durant la pandèmia, especialment entre les persones dependents o que viuen soles. Així mateix, denuncien que els residents dels geriàtrics, i els professionals, han passat per una situació molt difícil per la manca de material, la manca de proves entre els usuaris i treballadors “quedant desprotegida una població d’alt risc”.

“Seguim tenint dret a participar del lleure, l’esport i la cultura”

Durant el manifest es reivindica que “seguim tenint dret a participar a les activitats de lleure, esportives o culturals” i demanen que reprenguin les activitats amb les mesures necessàries que calgui. En un altre ordre de coses, demanen que se’ls ensenyi a utilitzar la tecnologia per seguir sent ciutadans actius i mantenen que les informacions dels mitjans generen “angoixa, por, inseguretat i ansietat” al col·lectiu de les persones grans i les seves famílies. Per això sol·liciten un tractament més “acurat”.

Un col·lectiu creixent

En definitiva, sostenen que la pandèmia ha incidit especialment en els drets i dignitat de la gent gran. Només per recordar-ho: hi ha desenes de milers de persones a Sabadell amb més de 65 anys, sent el col·lectiu més nombrós, i creixent any rere any.

Foto portada: una captura de pantalla de l’acte central. Autor: cedida.