40 Aniversari Joaquim Blume. Autor: David B.

Així serà el curs 2020-2021: 100% presencial, grups més petits i sense mascareta

La Generalitat ha presentat aquest dilluns els eixos del nou curs escolar 2020-2021, el curs després del confinament. A grans trets, tindrà caràcter de normalitat, ja que començarà quan toca, el 14 de setembre, amb classes sempre presencials i sense mascaretes ni distàncies de seguretat. Però sí hi ha algunes adaptacions: els grups es redueixen en grups estables de convivència a acabar de definir, amb professorat vinculat a cada grup per acotar millor els riscos de contagi i possibles quarantenes.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, ha garantit que “al setembre tots els centres educatius obriran amb normalitat i amb seguretat”. Ho faran en grups estables, i presencials al 100 per cent, dins dels quals no caldrà mantenir distàncies ni portar mascareta. Les classes començaran el 14 de setembre.

Què és el grup estable de convivència?

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que no establiran ràtios per a aquests grups, que seran més petits que els grups tradicionals. El 23 de juliol cada centre haurà de tenir preparat el seu pla d’organització. Els grups de convivència seran més petits que els grups tradicionals (20 alumnes a infantil, 25 a primària i 30 a l’ESO). Tindran professorat de referència (mínim dos professors a primària i cinc a secundària per cada grup estable de convivència. Dins del grup no hi haurà ni mascaretes ni distàncies de seguretat. Els grups estaran organitzats de forma heterogènia. Així no es poden organitzar per nivells acadèmics, aptituds o habilitats. “És una bona noticia pedagògica”, ha dit Bargalló.

En relació a possibles contagis, l’aïllament en quarantena quedarà reduït per tant als grups estables de convivència i s’intenta que no afecti al global de l’escola. “Un cas positiu no suposarà res a l’escola més que la gestió del cas”, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Més professorat

El Govern invertirà 370 milions extres en el sistema educatiu el proper curs i contractarà un mínim de 5.000 nous professionals. En concret, 233 milions es destinaran a aquesta contractació, 103 milions a iniciar un pla digital i 33 a millorar les necessitats educatives i lluitar contra la segregació.

Torra corregeix Aragonés: hi haurà entre 6.000 i 10.000 professors nous

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha elevat les previsions d’inversió extra i de contractació de professorat que ha fet aquest dilluns al migdia el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. En un acte a Cerdanyola del Vallès a la tarda, Torra ha assegurat que “d’entrada” es farà una inversió extra de 450 milions (un 21,6 per cent més de l’anunciat per Aragonés, Bargalló i Vergés) i es contractaran “entre 6.000 i 10.000 professors més” (fins el doble de l’anunciat unes hores abans). I ha afegit que aquestes xifres poden ser “revisades” en cas que sigui necessari, per garantir que tots els alumnes puguin tornar a les aules. Fonts de Presidència han indicat a l’ACN que el president va mantenir aquest diumenge una conversa amb el conseller d’Educació sobre la planificació del curs escolar. Torra ha assegurat que l’arrencada del proper curs escolar és “una de les iniciatives més important del Govern” perquè s’està en una situació “d’emergència educativa”. En aquest sentit, ha garantit que l’executiu “dedicarà tots els recursos que calguin”.

Foto portada: el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una visita a l’escola Joaquim Blume de Sabadell, el passat mes de març, abans del confinament. Autor: David B.