Infants entrant a l'escola bressol Joaquim Blume. Autor: J.d.A.

Condemnada la Generalitat per desentendre’s de les escoles bressol de Sabadell

La Generalitat haurà d’abonar a l’ajuntament de Sabadell més de 4,2 milions d’euros en concepte de finançament de les escoles bressol municipals entre 2012 i 2015. El departament d’Ensenyament d’Irene Rigau va retallar primer i suprimir després els fons destinats a l’educació entre 0 i 3 anys. Ara hauran de pagar 1.300 euros per alumne i curs de tres cursos. 

El TSJC dóna la raó a l’ajuntament en el contenciós administratiu que va presentar, com ha anat fent en les darreres setmanes amb altres consistoris que van portar les retallades als tribunals. A Sabadell ho va fer el govern del PSC, partit que ara ha valorat en positiu la sentència en boca del seu primer secretari Pol Gibert, qui  manté que “mentre l’actual govern municipal ha perdut 34 milions d’euros d’un superàvit anual que no van saber utilitzar per millorar Sabadell, nosaltres hem aconseguit recuperar 4 milions d’euros per a les nostres escoles bressol”.

També s’ha sumat a la celebració l’actual responsable d’Educació, Joan Berlanga (UpC): “era molt injust que els efectes de les retallades aplicades per la Generalitat al finançament dels serveis públics, com és el cas de les escoles bressol, els hauríem assumit els municipis i les famílies”.

Foto portada: escola bressol Vapor Buxeda Nou. Autor: J.Peláez / Ajuntament.
Escola bressol Vapor Buxeda Nou. Autor: J.Peláez / Ajuntament.

Sabadell té 11 escoles bressol de titularitat municipal. De resultes de la minva de l’aportació catalana, l’Ajuntament i les famílies van haver d’assumir en major part les despeses del sistema d’educació 0-3 anys, no obligatori. La Diputació ha cobert una part del finançament també, cobrint la manca d’acció del govern català. Segons fonts municipals, l’ajuntament sustenta més de la despesa de les escoles bressol, la Generalitat el 37 per cent dels pressupost i la Diputació poc més del 11 per cent. La sentència es pot recórrer en cassació.

 

Foto portada: escola bressol Joaquim Blume, a Sol i Padrís. Autor: J.d.A.