Aturades classes d’estètica al Ribot i Serra per risc químic

  • Una assignatura queda a mitges perquè les instal·lacions no estan preparades per treballar amb materials químics. 
  • “És la gota que fa vessar el got”, denuncia el professorat després d’anys de reclamacions per millorar les instal·lacions d’un centre amb 800 alumnes. 

El sindicat Comissions Obreres denuncia les condicions de treball i estudi que hi ha en una assignatura del cicle formatiu d’Estètica i Bellesa de l’Institut Ribot i Serra, al barri de Campoamor. Segons el sindicat, el centre no té bons sistemes d’extracció d’aire localitzat, cosa que provoca mareigs o dificultats respiratòries fins al punt que al desembre es van aturar algunes classes. El professorat assegura que és la gota que fa vessar el gas. 

Des de l’any 2014, diu el sindicat i confirmen fonts del professorat consultades per aquest digital, una avaluació de riscos va detectar risc químic, però en aquest temps el departament d’Educació no ha dotat el centre públic dels sistemes d’extracció d’aire localitzat i ventilació general suficient. Al·leguen manca de fons.

Al centre s’imparteix ESO, batxillerat i també cicles formatius de grau mitjà i superior. En total hi ha uns 800 alumnes. Entre la FP hi ha diversos cicles d’estètica, com el de grau mig d’Estètica i Bellesa (l’únic que s’ofereix a Sabadell en centres públics) o també de Perruqueria i Cosmètica Capil·lar. Segons el sindicat el productes químics que s’utilitzen a l’assignatura ‘Tècniques d’ungles acríliques’ del cicle d’Estètica i Bellesa sumats a les infraestructures insuficients provoquen una situació de “risc per la salut tant de les treballadores com de l’alumnat del centre”. Posen com a exemples l’aparició de símptomes com “mareigs” o “dificultats respiratòries” a causa de la inhalació “involuntària dels agents químics perillosos”.

“Treballem amb productes químics que desperten gasos i olors i l’aula no té sistemes d’extracció adequats. Per molt que obrim les finestres i les portes, l’olor s’estén pels passadissos i les altres aules. Una olor molt forta i desagradable que acaba afectant l’alumnat de la unitat docent, el professorat i també altres alumnes de l’institut”, ha assegurat a aquest digital una font del professorat.

Tot plegat va arribar al màxim a començament de desembre de l’any quan la direcció del centre es va veure obligada a interrompre l’activitat docent de l’assignatura. El sindicat ha demanat aturar qualsevol activitat amb risc químic que posés en perill la salut del personal de l’institut.

I ara què?

Ara com ara l’assignatura s’ha quedat a mitges i tant el centre com Educació busquen fórmules de poder acabar el curs. No obstant, el professorat demana més inversions al centre, que té més de mig segle de vida, goteres, una façana apuntalada i en alguns casos sense el material necessari o condicions fora de normativa. “Passa el temps i no veiem cap millora consistent al Ribot i Serra”, lamenten.

Recolzament municipal

El Govern municipal ha lamentat que “la situació no s’hagi pogut resoldre abans per la via del diàleg i emplaça l’administració de Catalunya a trobar fórmules d’entesa amb la comunitat educativa que garanteixin les condicions de ventilació necessàries perquè es pugui impartir l’assignatura suspesa, permetent a l’alumnat completar la seva formació, així com el conjunt d’activitats que es porten a terme al centre educatiu”.

Asseguren que des la regidoria d’Educació de l’Ajuntament ja s’ha contactat amb la direcció de l’Institut per conèixer l’estat actual de la situació i es contactarà amb els Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat per veure quines són les possibles sortides i emplaçar l’administració de Catalunya a donar-hi una resposta àgil i efectiva.

Foto portada: el pati principal de l’IES Ribot i Serra, l’any 2017. Autor: J.d.A.

Comments are closed.