Presentació pregrau d'Espaecialista en radiologia - UAB - Taulí. Autor: David B.

El Taulí i l’Autònoma s’uneixen per impartir el pregrau dual en radiologia

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) incorporarà, el curs vinent, una nova modalitat d’estudis: els pregraus. Tot i que es preveu ampliar l’oferta, avui s’ha presentat el Pregrau Dual d’Especialista en radiologia. Es tracta d’una formació que vol donar resposta a la manca de professionals de “nivell intermig” que presenta el mercat laboral, segons explica la rectora de la UAB, Margarita Arboix.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix i el director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Joan Martí, han presentat el nou pregrau dual d’especialista en radiologia. Arboix assegura que es tracta d’una nova modalitat formativa, pensada per ser “un estudi professionalitzador”, que permeti a l’alumne “adquirir un nivell de coneixement intermig” entre un tècnic, procedent de la formació professional, i un graduat universitari. Els pregraus ja s’ha implementat en algunes universitats europees, i l’any vinent serà el torn de la UAB.

Aquest pregrau es durà a terme amb la col·laboració del Parc Taulí. Mentre a la UAB es podran adquirir els coneixements teòrics necessaris, les pràctiques es faran a l’entitat sanitària. En total seran 450 hores lectives i sis mesos de pràctiques. Per altra banda, al ser estudis propis de la universitat, la rectora explica que es podran convalidar amb el grau universitari, si l’estudiant decideix cursar-lo.

Els estudis de pregrau, segons assegura Arboix, s’han creat per ajustar els professionals a algunes demandes del mercat laboral, que encara no han estat cobertes.

“Potser no necessitem tants graduats en segons quins àmbits, i sí que necessitem aquesta franja mitja”, explica la rectora. I afegeix que “no es tracta de deixar de banda la formació professional, sinó fer un pas més”.

Els mateixos radiòlegs s’encarregaran de la formació pràctica dels estudiants. Un dels professionals del Taulí, de Ignacio Ribas, assegura que “la pràctica assistencial diària” dels alumnes “hauria de ser d’un any, per poder donar una bona assistència” als pacients. En aquest sentit, assegura que l’objectiu del pregrau és, entre d’altres, “formar als tècnics perquè puguin ajudar al radiòleg a fer un diagnòstic”, evitant així l’haver de visitar-se de nou i agilitzant la feina dels professionals.

En el mateix sentit parla el director general de la Corporació, Joan Martí. Explica que, degut a l’envelliment de la població, “les exploracions radiològiques augmenten un 4 per cent, any rere any”. Per tant, “tenir uns tècnics amb un grau de coneixement excel·lent ajuda a ser més eficients en els diagnòstics”, tot i que assegura que els resultats hauran de passar sempre per la revisió del radiòleg.

De moment, només hi ha 20 places previstes pel proper curs. Els estudiants només podran accedir al pregrau si són tècnics superiors en imatge per a diagnòstics, infermers o fisioterapeutes. Els treballadors del Taulí que escullin cursar el pregrau,, per altra banda, podran gaudir d’una beca. Podeu consultar més informació a la web de la Universitat Autònoma.

Foto portada: Presentació pregrau d’Espaecialista en radiologia – UAB – Taulí. Autor: David B.