L'Escola Industrial de Sabadell. Autor: David B.

L’anglès, l’extraescolar favorita dels sabadellencs

Els alumnes que viuen al Centre fan fins a tres vegades més activitats extraescolars que els estudiants de Les Termes, La Creu de Barberà, Espronceda o Campoamor. Són algunes dades de l’estudi ‘Les activitats extraescolars a Sabadell’ de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament, presentat recentment.

A Sabadell, tres de cada quatre alumnes d’Infantil, Primària i ESO fan alguna d’aquestes activitats. L’anglès, el futbol i el ball o la dansa són les opcions preferides pels sabadellencs. El districte on els alumnes fan més activitat és el primer, i també als barris de Gràcia i la Creu Alta.

L’anglès, l’extraescolar preferida

El 29 per cent d’estudiants que fan alguna activitat extraescolar a Sabadell fan anglès. L’aprenentatge d’aquesta llengua l’escullen més les noies, amb un 33 per cent d’aquelles que fan extraescolars, contra un 24 per cent de nois. Pel que fa a la titularitat del centre educatiu d’on provenen els alumnes, segons l’Ajuntament, n’hi ha un tres per cent de més que provenen d’escoles concertades respecte a les públiques.

Pel que fa als barris, la taxa d’alumnes que van a anglès com a extraescolar és superior al 33 per cent als barris del Centre, la Concòrdia i Can Llong; mentre que Can Puiggener, Ca n’Oriac i a La Creu de Barberà la xifra és inferior al 22 per cent.

Futbol Femeni
Jornades de futbol femení. Autor: R. Benet.

Jugar a futbol és l’extraescolar que està més repartida per tots els barris de Sabadell i és la segona activitat en nombre d’inscrits. Segons l’estudi local, un 24 per cent d’estudiants enquestats practiquen aquest esport. El 95 per cent d’alumnes que fan futbol fora de l’horari escolar són nois, mentre que les noies representen un cinc per cent. Gairebé sis de cada deu estudiants practiquen aquest esport fora de l’escola.

El ball i la dansa, en tercera posició

L’informe de les activitats extraescolars a Sabadell explica que un 16 per cent d’alumnes que en fan alguna escullen el ball o la dansa. Sobre el total dels estudiants que fan extraescolars, dels que fan ball o dansa el 30 per cent són noies, mentre que els nois representen un 2,6 percentual. L’estudi revela que el prototipus d’alumna que escull el ball o la dansa és una noia, d’infantil o primària, que va a un centre públic.

Els nois trien fer esport, les noies arts

En línies generals, el 77 per cent de nois fan alguna extraescolar, xifra que se situa en el 75 en el cas de les noies. Pel que fa a les activitats, però, sí que hi ha algunes diferències significatives, com que els nois representen el 64 per cent dels que fan esport respecte un 36 per cent de noies. Al contrari, pel que fa a les arts, elles en són més, ja que vuit de cada deu alumnes són noies.

Per fer aquesta anàlisi el consistori ha entrevistat 8.390 alumnes de P5, 2n, 4t i 6è de Primària, i dels quatre cursos de l’ESO. Pel que fa a l’alumnat, un 55 per cent correspon a escoles públiques i el 45 per cent a centres concertats. A més, s’ha entrevistat a 3.599 famílies d’aquests estudiants.  El marge d’error de l’estudi és del 0,8 per cent.

Foto portada: L’Escola Industrial, al Centre. Autor: David B.