L’IES Jonqueres, a la Lliga de Debat de la UAB: “Em vaig sentir lliure per ser jo mateixa”

L’Institut Jonqueres, del barri de Can Deu a Sabadell, ha estat l’únic institut sabadellenc que s’ha presentat a la VI Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, celebrada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ho ha fet de la mà d’un únic equip format per quatre alumnes del centre, que han competit amb nombroses escoles privades que enfoquen l’activitat d’una forma totalment diferent. 

Quatre alumnes de l’Institut Jonqueres de Sabadell s’han llençat a la piscina i han participat en la VI Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que ha acollit la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El Jonqueres ha estat l’únic centre de Sabadell que s’ha presentat, i ho ha fet gràcies a la iniciativa d’una jove que cursa primer de batxillerat: la Firdaous Aloui, de 16 anys, que volia ampliar les seves habilitats de debat.

L’activitat ha consistit en tres debats, que giraven entorn la pregunta de si la tecnologia augmentava o no la felicitat. Els equips, per sorteig, havien de defensar el ‘sí’ o el ‘no’. Tot i que l’equip sabadellenc no han passat de la fase de grups, els alumnes que han participat s’emporten un premi molt més enriquidor.

“Participar en aquesta lliga m’ha fet tornar les ganes d’anar a la Universitat”, explica l’alumna Carla Vera. “Estava desil·lusionada. Ja volia fer un grau però ara ho tinc clar”, afegeix.

Vera no és l’única que s’ha emportat una experiència positiva. També ho ha fet Fabrizzo Larrea que ha destacat el seu progrés “a l’hora d’expressar-se, de mantenir una conversació fluida”. Larrea destaca que la participació no només l’ha ajudat de forma professional “sinó que també en l’àmbit personal”.

Alaoui potser és, dels tres, la més expressiva. No pot amagar la il·lusió amb què ha afrontat aquest nou repte i el nou món que ha descobert. Explica que va arribar mitja hora abans a la Universitat, i li va sobtar que ningú la mirés.

“L’ambient a la UAB és tan obert… La gent no em mirava. Era una passada! Donava igual com vestís. A la universitat em vaig sentir lliure per ser jo mateixa”, explica l’estudiant.

El jurat, com és d’imaginar quan els escoltes parlar, ha destacat la naturalitat amb què els joves s’han expressat. Així ho explica la professora que ha dirigit l’equip, Cris Molins. “El nivell dels altres centres, la majoria privats o concertats, és altíssim”. Són centres que inclouen aquesta activitat dins les seves classes habituals, “i el seu prestigi depèn d’això”. Es nota, per tant, aquells alumnes als quals els professors “els havien ensenyat a fer trampes comunicatives”. Però no haver guanyat, d’altra banda, no els preocupa. “Tot depèn de com ho enfoques, si t’importa el procés o el resultat”, explica el director del centre, Jonay Roda.

Cal recordar que la participació del centre va néixer gràcies a la curiositat i “la insistència”, de la Firdaous, tal com explica el director. Tanmateix, va ser la dinamitzadora d’activitats extraescolars del centre la que va trobar resposta a les inquietuds de l’estudiant, proposant es presentés a la lliga de debat. El seu paper, que està integrat en aquest institut i al Ribot i Serra des de fa uns cursos, es basa a oferir activitats extraescolars als alumnes “per fomentar la integració de diferents cultures i classes als barris”, tal com ha explicat Roda.

Foto portada: Firdaous Aloui, Fabrizzo Larrea i Carla Vera, aquest dijous. Autor: David B. 

Comments are closed.