Foto portada: un moment del tall de la Gran Via. Autor: J.d.A.

Després d’anys en barracons, exigeixen de nou celeritat per al Virolet i l’institut Arraona

  • Prop d’un miler de persones demanen accelerar d’una vegada la construcció. 
  • Anuncien una nova mobilització el mes de maig si no hi ha novetats des d’ara. 

Més de 500 persones segons la Policia Municipal s’han manifestat aquest divendres a la tarda des de l’Ajuntament fins la seu dels Serveis Territorials d’Educació per reclamar la construcció de l’escola Virolet i l’institut Arraona. Dos centres educatius al barri de Can Llong que porten anys en mòduls i que té pendents el govern català. La manifestació ha comportat el tall de la Gran Via uns minuts. 

Ho va dir el responsable dels Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, en aquest digital: per complir el calendari compromès a l’escola Virolet i l’institut Arraona el següent pas ha d’arribar abans d’aquest mes de juny. Si no, serà difícil que l’escola tingui edifici el setembre de 2021 i l’institut el setembre de 2022. En els dos casos, el número d’anys que l’alumnat estudia en mòduls supera els cinc de llarg.

La Comissió Institut Escola Virolet ha intensificat des de les paraules de Viñas les accions, primer amb una protesta al ple i aquest divendres amb una manifestació que han seguit prop d’un miler de persones, unes 600 segons la Policia Municipal. Acció convocada per les associacions de mares i pares de les tres escoles i l’institut del barri i suport de les entitats veïnals.

Concentració a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.
Concentració a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

La protesta ha començat a la plaça Sant Roc. Entre xiules, botxines i cridòria amb una presència majoritària d’infants i joves, però també presència política de diversos partits (PSC, Comuns, Crida, Ciutadans, Guanyem o Podem). Entre els manifestants el regidor d’Educació, Joan Berlanga. La comitiva s’ha dirigit cap a la Gran Via passant per la Rambla, el carrer de la República i Tres Creus. A mesura que avançaven, s’ha anat tallant el trànsit. Crits de Prou barracons, Volem el Virolet o Edificis ja.

A l’enllaç entre Tres Creus i la Gran Via s’ha produït una breu sentada a terra i després han avançat pel lateral de la Gran Via camí dels Serveis Territorials d’Educació. En un moment donat, els manifestants han tallat el trànsit de l’artèria principal de la ciutat durant alguns minuts.

Membres de la Comissió, al final de la manifestació. Autor: J.d.A.
Membres de la Comissió, al final de la manifestació. Autor: J.d.A.

Un cop represa la normalitat, la concentració ha acabat davant Educació, amb l’enganxada de centenars d’adhesius, pancartes i missatges a les vidreres de l’equipament, tancats divendres a la tarda i sense més rastre d’activitat a l’interior que algunes finestres mínimament obertes. A més, membres de la Comissió han llegit un manifest, on han avisat que si els tràmits no avancen en les properes setmanes, al maig hi haurà una nova manifestació, segurament a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Comissió Escola Virolet: “la lentitud és desesperant”

Al final de l’acte, Alícia Mendoza, de la Comissió, ha valorat molt “positivament” el seguiment de la manifestació, ja que s’ha fet el darrer dia del trimestre, a les portes del cap de setmana i de Setmana Santa i “pensàvem que vindríem menys gent; estic bastant contenta”. La cursa per la construcció d’aquests edificis va camí d’una marató però creu que “hem d’apretar ara perquè no acaben de sortir les licitacions i l’acord de govern s’havia de fer al gener però no hem tingut acord ni licitacions i estem a l’abril. Si al juny no tenim les licitacions fetes, és molt improbable que tinguem els edificis quan ells s’han compromès”, afegeix, tot palesant que en principi totes les forces municipals estan d’acord en la necessitat del projecte, també el Parlament i també el govern català. “La lentitud és desesperant”, conclou. L’any vinent hi haurà ja sisè de primària al Virolet i es preveu un problema important de capacitat a l’institut, més gran del que ja existeix, durant el curs 2020-2021.

Foto portada: un moment del tall de la Gran Via. Autor: J.d.A.