Escoles bressol privades

SOS de les escoles bressol privades: “si continuem així, moltes no tornaran a obrir”

  • El 80 per cent del sector alerta l’Ajuntament i Educació de la seva situació crítica. 
  • Tancades des del 12 de març, asseguren que és inviable reobrir amb cinc nadons per aula. 

17 escoles bressol privades de la ciutat han signat un manifest on denuncien algunes mesures imposades pel departament d’Educació com l’obligatorietat de mantenir la distància social o la de complir amb una ràtio de 5 nens per classe. A més, lamenten que la seva situació econòmica després del confinament és crítica. Tant és així que fins i tot han demanat un rescat econòmic a l’Ajuntament de Sabadell. 

Les escoles bressol privades són un altre dels actors que han patit de prop les conseqüències de la crisi del coronavirus. Estan tancades des de l’estat d’alarma, fet que ha comportat que moltes no hagin percebut cap ingrés en més de dos mesos i mig. Segons les previsions, podran tornar a obrir de cara a la fase 2 de la desescalada, que mai arribarà abans del 8 de juny. Tanmateix, hauran de complir unes restriccions que: respectar la distància social amb els nens -i vetllar perquè ells la respectin- i complir una ràtio de cinc nens per aula.

Per molts educadors aquestes mesures són, senzillament, inviables, i així ho han volgut fer constar en un manifest signat per 17 de les 21 escoles bressol privades de la ciutat. El text, enviat tant a l’Ajuntament de Sabadell com a la Generalitat de Catalunya, posa sobre la taula les deficiències d’aquesta política. Així ho ha explicat la directora de l’escola bressol Colorins, del barri de Can Llong, Núria Tinteño, que lamenta que “els nens són els principals oblidats de la Covid-19”.

“Mantenir la distància social en nens de 0 a 3 anys és inviable, antipedagògic”, ha declarat la directora. “Han de socialitzar entre ells, s’han de tocar, experimentar, i fer-ho conjuntament amb els altres nens”, ha explicat. “Tot això tindrà repercussions a nivell emocional”, ha advertit.

Els professionals signants argumenten que la seva feina implica garantir l’estabilitat dels nens, “atenent les seves necessitats”. “Les educadores els han d’agafar i abraçar”, ha explicat Tinteño. A més, indica que els infants ja han canviat les seves rutines, cosa que en molts casos els està fent aparèixer “terrors nocturns”, entre altres repercussions. El que reclamen, per tant, és que els nens “puguin tornar a tenir una vida normal”.

En aquest sentit, Tinteño no entén la decisió marcada pel departament d’Educació de la Generalitat. “És incongruent que es permetin les reunions de deu persones a les terrasses”, on també hi participen nens, però que ells no els puguin atendre de forma normal.

Demanen un rescat econòmic a l’Ajuntament

Les 17 escoles bressol privades han demanat un rescat econòmic a l’Ajuntament de Sabadell. De fet, ja tenen agendada una reunió telemàtica amb l’alcaldessa Marta Farrés, que se celebrarà aquest divendres. Indiquen que amb la ràtio imposada des del departament no els surt a compte obrir. A més, aquest fet s’ajunta “amb tota la càrrega” que asseguren portar, pel fet d’estar tancades des del mes de març.

“Hi ha algunes escoles que han cobrat aportacions voluntàries”, ha indicat la directora. “Però, en general, la situació és crítica”, ha afegit. “Si seguim així, hi ha escoles que no tornaran a obrir al setembre”.

Les que obrin, tot i aquestes circumstàncies, “ho faran per les famílies i pels nens, no per motius econòmics”, ha indicat Tinteño. “Perquè no surt a compte”. És per això que ells es comprometen a “aplicar higiene extra necessària per evitar contagis”, però demanen “l’ampliació de les ràtios perquè obrir sigui viable econòmicament”.

Foto portada: Escola bressol Colorins. Autor: Cedida