Una residència a la caserna o una escola bressol a Can Borrell: propostes arquitectòniques a la UPC

Treballar l’arquitectura des del món real, i amb exemples pràctics d’edificis que es poden rehabilitar. És el que fan al Màster en Rehabilitació i Restauració Arquitectònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ho fan de la mà del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que els aporta idees d’edificis. Aquest dilluns se n’han presentat els resultats. Tres dels cinc edificis estan situats a Sabadell. 

Donada el gran número de casos pràctics de Sabadell, la presentació s’ha fet al Casal Pere Quart, amb una vintena d’assistents i amb representants dels ajuntaments implicats. Tres projectes estudien com rehabilitar edificis sabadellencs. Són aquests.

1. La residència a la caserna de la Guàrdia Civil 

Claudia Battustel i Camile Lemmonier han estudiat la rehabilitació de la caserna de la Guàrdia Civil, construïda a finals de la dècada dels 10 del segle passat, buida des de fa 20 anys i en un estat precari, litigi polític a banda. Plantegen rehabilitar els seus elements més notables donat que ara mateix “es tracta d’un espai buit amb un potencial enorme d’ús”.

Foto: M.Tornel.
Interior del pati de la caserna. Foto: M.Tornel.

Quina és la seva proposta? Reconvertir la caserna en un edifici residència per a estudiants però també per a les famílies dels malalts ingressats a l’hospital Parc Taulí, que disposarien així d’allotjament a tir de pedra de l’equipament sanitari. L’enfocament seria, això sí, per a estudiants: habitacions per a l’alumnat, biblioteca i restaurant més un gran pati obert a la ciutat. “Proposem restaurar l’edifici amb un nou ús i retornar-lo a la ciutat”, han assegurat.

2. Un coworking i cohousing a peu del Ripoll

Per la seva part, Albert Franqués i Elena March han estudiat l’històric Molí d’en Torrella, propietat municipal des del 2001 i en un estat més que penós, al costat del pont de la Salut, just abans del riu Ripoll. Un molí capital a la història de la ciutat que podria acollir un coworking en ple Parc Fluvial del Ripoll més un cohousing, o habitatge compartit.

El molí Torrella, al costat del pont de la Salut. Autor: cedida.
El molí Torrella, al costat del pont de la Salut. Autor: cedida.

En aquest cas, la intervenció seria molt ambiciosa, donat l’estat de conservació de l’actual molí, amb una zona a mode de museu per “conèixer com funcionaven els molins” i “donar valor al sistema del parc fluvial, interactuant amb els usos de la zona i emfatitzar els seus valors històrics”.

3. Una escola bressol al costat d’Ikea

El tercer projecte local és la rehabilitació de la masia de Can Borrell, a Sant Pau de riu-Sec, entre el nus de Sant Pau de la C-58 i el polígon comercial Via Sabadell. Un Bé Cultural d’Interès Local poc menys que abandonat. Un espai antipàtic pel patrimoni que ha donat lloc a una proposta agosarada: fer una escola bressol en la seva nau central, amb bar polivalent i amb el pati obert a la ciutat. La proposta ha arribat de la mà de Joan Escuis i Ana Palermo. Coneixedors de la llunyania de l’espai amb el nucli urbà, els estudiants han analitzat els fluxes de mobilitat dels sabadellencs i consideren que l’escola bressol podria tenir la seva demanda.

Can Borrell, a Sant Pau de riu-Sec. Autor: I.S / cedida.
Can Borrell, a Sant Pau de riu-Sec. Autor: I.S / cedida.

A banda d’aquests espais, també s’ha analitzat com rehabilitar el castell de Sentmenat i un equipament templari a Palau-Solità i Plegamans, la comanda de Santa Magdalena. El Consell Comarcal del Vallès Occidental col·labora amb el màster, localitzant edificis històrics vallesans amb lesions importants però que podrien atraure activitat o turisme un cop posats al dia.

Foto portada: simulació del pati central de la caserna de la Guàrdia Civil, segons el treball acadèmic.

Comments are closed.