Agents de la Municipal i la Policia Nacional, identificant assistents al Bemba.

El cas Bemba arribarà finalment a judici 15 anys després dels fets

Si no es posposa de nou, la vista oral pels fets del bar Bemba es farà el proper 18 de gener als Jutjats de Sabadell. Els fets es remunten al desallotjament del bar l’any 2003 i van tenir una gran importància simbòlica al llarg del bustisme.

La sonada nit del tancament del bar Bemba, freqüentat pel jovent alternatiu, arribarà a judici finalment. Els fets van marcar un abans i un després en la relació entre els col·lectius d’esquerres alternatius de Sabadell i el govern socialista. Gairebé 15 anys després, la vista oral es durà a terme el proper dijous als Jutjats.

Els ara acusats tenien entre 18 i 22 anys quan van tancar el bar del carrer Concepció. Ara tenen entre 33 i 37, alguns amb fills, altres residint a l’estranger. Com a mostra un botó, el més conegut: en el moment dels fets Oleguer Presas era una jove promesa del futbol; quan es faci el judici ja farà anys que va penjar les botes després de jugar al Barça o l’Ajax.

Manifestació de solidaritat amb els acusats, la primavera passada. Autor: J.d.A
Manifestació de solidaritat amb els acusats, la primavera passada. Autor: J.d.A

Aquella nit de setembre, els nous antiavalots de la Policia Municipal van carregar amb força i detenir 11 persones per danys i atemptats a l’autoritat. Malgrat que diverses persones van denunciar l’actuació policial, la denúncia va ser arxivada. Els fets van provocar una allau de protestes contra l’estil autoritari de Manuel Bustos.

L’Ajuntament i la Fiscalia es van personar com acusació. El consistori es va retirar després. Sindicats policials són acusació particular. Els acusats s’exposen a una condemna de fins a dos anys de presó per desobediència, atemptat a l’autoritat i lesions.

El judici estava assenyalat per l’abril passat, però es va posposar fins aquest gener perquè hi havia testimonis mal citats. El col·lectiu Jo també estava al Bemba ha convocat una concentració de suport als acusats a les portes dels jutjats.

El govern municipal demana l’absolució dels 11 acusats

La dissolució de la unitat d’antiavalots que va decretar el quatripartit l’any 2015 bevia en bona mesura del record del cas Bemba. L’actual govern municipal demana l’absolució dels acusats.

Foto portada: agents de la Municipal i la Policia Nacional, identificant assistents al Bemba.