Parc de les Aigües

“El parc de les Aigües farà honor al seu nom”

Les obres del parc de les Aigües, al barri de Can Llong, començaran aquest dilluns, després d’anys de reivindicacions dels veïns d’alguns blocs que no tenen pavimentats els accessos als seus habitatges. No obtant, la major intervenció es farà en la tercera fase, que ara està en període d’informació pública. Les obres principals començaran a finals d’any. 

L’Ajuntament arrencarà amb les obres a la cantonada entre l’avinguda d’Estrasburg i la Ronda d’Europa. Els veïns de l’edifici, que va construir Vimusa, tenen pavimentat de forma molt estreta l’accés als portals i al davant tenen tal·lussos. Quan plou les molèsties són moltes i fa anys que reclamen una solució que arribarà ara i corresponen en la primera fase del parc de les Aigües. També comença dilluns la segona fase, per adequar els camins interiors del parc. En total, 259.000 euros.

No obstant, la intervenció real en el parc serà en la tercera fase, fins el 26 de març en període d’informació pública. De fet, el parc de les Aigües, amb permís del parc del Nord, serà el darrer gran parc urbà de Sabadell. Tindrà set hectàrees, el doble que el parc d’Odessa o el parc de la Romeua, també a Can Llong. S’hi invertiran prop de sis milions d’euros. Segons el calendari presentat aquest dimarts als veïns, a finals d’any s’haurà fet l’adjudicació i començaran les obres, que s’allargaran 12 mesos. Així que a finals de l’any 2019 el parc de les Aigües ja estaria acabat.
La peculiaritat de la zona és doble. Per un costat, té un gran dipòsit d’aigües al capdamunt. El principal de la ciutat I per altra banda té una bona elevació, que permet unes grans vistes a tota la ciutat, el Vallès i Collserola. L’Ajuntament ha anunciat que potenciarà aquests dos aspectes. Per un costat la relació amb l’aigua, amb un traçat que facilitarà la conducció de les aigües, recs imitant els horts i espècies vegetals d’àmbits humits. I per alta banda, aprofitar el paisatge, amb una passarel·la elevada al cantó nord (avinguda Estrasburg) per tenir vistes a la Mola, el Puig de la Creu, el Montseny o Collserola. “El parc de les Aigües farà honor al seu nom”, ha assegurat el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez. A la banda sud, més tocant a l’escola Andreu Castells de Can Rull, hi haurà jocs d’aigua i un quiosc bar.

L'àmbit del parc de les Aigües, des de Google Maps.
L’àmbit del parc de les Aigües, des de Google Maps.

“Hem volgut potenciar l’ús social del parc. El nou model d’espai públic per a tota la ciutat està centrat en les persones: volem que la gent els visqui i en gaudeixi, amb més verd, ombra i aigua”, ha reblat Fernàndez.

De fet, el parc tindrà peculiaritats fins ara mai vistes a Sabadell. Per una banda, tindrà un horari d’obertura i tancament, com el barceloní parc de la Ciutadella o el freqüentat parc de les Morisques de Sant Quirze. Hi haurà cinc portes d’accés. Mai fins ara hi havia hagut un parc tancat a Sabadell. Per altra banda, hi haurà una zona de jocs d’aigua a l’estiu, com s’ha fet recentment a Castellar, que anirà molt més enllà del que ho fan les fonts de la plaça Sant Roc.

Plaça de Lisboa

Els regidors han presentat al veïnat també la urbanització de la plaça de Lisboa, que està pressupostada en 1,6 milions. Es volen cosir els dos costats de la ronda d’Europa amb plataformes de connexió per a vianants i molta vegetació, dues zones d’estada. La plaça de Lisboa s’urbanitzarà sobre el pas de la via del tren a Can Llong. “Volem tornar el dret a una ciutat més verda i menys grisa, amb espais de qualitat a tota la ciutat”, assegura el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, al centre civic de Can Llong. Autor: R.B.
L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, al centre civic de Can Llong. Autor: R.B.

Les obres començaran a finals d’any. Urbanitzar la plaça de Lisboa implica perdre places d’aparcament. El regidor del districte, Miquel Soler, s’ha compromès a crear-ne de noves en altres espais. S’estan estudiant les ubicacions. En tot cas, la nova plaça hauria d’estar enllestida per a l’estiu de l’any 2019.

Serracant i el “deute” amb Can Llong

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha conclòs assegurant que “acabarem un barri i saldarem el deute que la ciutat tenia amb Can Llong”, recordant que, ara sí, tant la construcció del Centre d’Atenció Primària com la de l’escola Virolet estan molt encarrilades ja, i hi ha el compromís polític de tenir edifici per a l’institut.

Fins i tot Serracant ha reobert una altra reivindicació oblidada des de la crisi: una nova estació de Rodalies a la zona, recuperant l’antic baixador de Torrebonica. Segons ha explicat, la Generalitat ho analitza.

Foto portada: un dels accessos al que ha de ser el futur parc de les Aigües, al 2016. Autora: Dihör.