Esteban Gesa PP Sabadell Guàrdia Civil

El PP vol resoldre el conflicte de la caserna de la Guàrdia Civil

  • Segons el populars, han desencallat una situació que ha estat paralitzada durant anys.

  • Gesa: “la caserna passarà a ser de tots els sabadellencs, i l’ajuntament cedirà un terreny a la Guardia Civil”.

El portaveu del Partit Popular a Sabadell, Esteban Gesa, s’ha reunit amb el director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de la Mesa, i segons assegura, ha desencallat la situació de la caserna de la Guàrdia Civil, paralitzada durant anys. Segons Gesa, el govern central reiniciarà la negociació amb el consistori per cedir els terrenys de l’actual equipament a la ciutat a canvi d’hectàrees a Sant Pau de Riu-sec.

De fet, el que pretèn el Partit Popular no és més que reactivar el conveni signat durant les vacances d’estiu de l’any 2006 entre l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el llavors ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. En aquell moment, es va acordar que la caserna de la Guàrdia Civil, que està en precari des de fa molts anys, passés a la ciutat mitjançant una operació urbanística, a canvi de tres milions d’euros i un solar a Sant Pau de Riu-sec, en aquell moment en projecte, ara ja en execució.

Aquell conveni es va guardar sota un calaix després que bona part de l’oposició, en aquest cas liderada per l’Entesa per Sabadell, interposès un denúncia als tribunals al considerar lesiu per la ciutat aquest conveni. Davant el que en aquell moment considerava manca de seguritat jurídica, el consistori i Interior van deixar estar els acords i no els van executar. No els van reprendre ni quan els tribunals van desestimar el contenciós administratiu de l’oposici, l’any 2010.

Ara, cinc anys després del punt àlgid d’aquella polèmica, el PP vol marcar la seva posició de força a Madrid. El portaveu, Esteban Gesa, assegura:

Gràcies a la col·laboració del govern del Partit Popular es reactivarà el compliment d’un conveni mitjançant el qual es procedirà a la cessió dels terrenys i la caserna per part de la Guàrdia Civil, disposant per això el municipi d’un nou equipament per als ciutadans, a canvi d’altres terrenys que cedirà el consistori pel que Sabadell continuarà tenint el servei de la Guàrdia Civil, amb els serveis del Seprona (Servei de Protecció de la Natura) i permisos d’armes”.

Segons assenyala Gesa, el mes de setembre es tancarà una resolució satisfactòria per la ciutat i la Guàrdia Civil a un conflicte que ve de lluny. “L’important és concloure un tema que està enquistat des de fa anys i s’ha de solucionar de la forma més beneficiosa per la ciutat”, diu Gesa.

Un conflicte de gairebé 15 anys

Un dels motius que van provocar la presentació del contenciós administratiu contra el conveni Bustos-Rubalcaba és que hi havia un firmat a finals dels anys 90 entre l’alcalde de Sabadell, Antoni Farrés, i el director de la Guàrdia Civil de l’època, Santiago López Valdivieso, que preveia una cessió gratuïta a la ciutat dels terrenys situats a la confluència entre la Gran Via i el carrer Vilarrúbias.

L’ajuntament volia instal·lar en una part de l’equipament político-militar el Parc de Salut del Taulí, un projecte d’investigació mèdica. Per una altra banda, però, hi havia una operació urbanística on es preveien construir habitatges d’alta qualitat en ple boom immobiliari. Segons la versió explicada llavors pel govern de la ciutat, el ministeri d’Interior socialista no reconeixia com a vàlids els convenis Farrés-Valdivieso perquè el director de la Guàrdia Civil no tenia competència en aquesta matèria. Altres fonts, però, asseguren que el ministeri volia treure queixalada de l’operació urbanística associada, i que l’única forma de desencallar la situació va ser fent que el consistori abonès tres milions i un terreny.

La presentació del conteciós per l’Entesa, CiU, ICV-EUiA i Esquerra Republicana va comportar grans moments de crispació a la política local entre els anys 2007 i 2008.

Comments are closed.