Actuavallès (és d'un blog)

‘El racó de Vàlua’. Actuavallès commemora el Dia Mundial de la Sida amb un acte central al Centre Cívic Sant Oleguer

L’entitat alerta dels perills de determinades pràctiques de risc entre joves i de dades com ara que el 30 per cent de les persones que viuen amb el VIH ho desconeixen. Actuavallès vol combatre l’estigma i la discriminació que suposa per als afectats ser portadors del VIH.

Actuavallès organitzarà el dia 1 de desembre diferents activitats amb motiu del Dia Mundial de la Sida. L’acte central es durà a terme a les 20 hores al Centre Cívic Sant Oleguer de Sabadell, amb la presència de diferents personalitats. L’actriu Sherezade Bardají participarà de l’acte amb el seu espectacle La Nit als ulls, acte que serà conduït pel periodista Albert Beorlegui.

Al marge d’aquest acte central, el mateix 1 de desembre Actuavallès també instal·larà punts d’informació durant tot el dia a Sabadell i en horari de matí a Terrassa, Mollet, Granollers i Castellbisbal. A Sabadell, a més, es durà a terme, amb la col·laboració dels vianants, la creació d’un gran llaç de flors.

L’objectiu d’aquesta commemoració és lluitar contra l’estigma social que comporta encara avui dia estar afectat pel VIH i conscienciar al jovent dels perills de transmissió. És per aquest últim motiu, que durant aquest mes de novembre hem participat, conjuntament amb l’ajuntament de Sabadell, a la Gimcana sobre Afectivitat i Sexualitat dirigida als i les estudiants de tercer d’ESO dels instituts de Sabadell.

Segons estudis recents, una de cada quatre persones amb VIH desconeixen que ho tenen i més de la meitat dels nous diagnòstics es produeixen tardanament. Avui dia, doncs, continuen havent-hi barreres que impedeixen a les persones que han tingut conductes de risc accedir al servei de diagnòstic existent, ja sigui a la sanitat pública, a farmàcies o a entitats de base comunitària com Actuavallès que també ofereixen aquest servei de forma confidencial, anònima  i gratuïta. Unes conductes de risc entre joves alarmants, segons alguns informes epidemiològics que constaten, per exemple, l’elevat ús de l’anticonceptiu d’emergència, arribant al 49% de les noies enquestades.