‘El racó de Vàlua’. Violències masclistes i treball sexual

La Jornada Formativa per l’abordatge de la violència masclista en l’àmbit del treball sexual s’emmarca dins la celebració del Dia Internacional contra la Violència vers les dones

L’ONG Actuavallès, compta amb el Programa Dona d’atenció sociosanitària a dones en l’àmbit del treball sexual. Formen part del programa totes les persones que exerceixen la prostitució de la zona del Vallès Oriental, Occidental i la comarca del Bages. Programa Dona té com a finalitat prevenir el VIH i altres ITS (Infeccions de Transmissió sexual) en les treballadores sexuals, facilitar la seva integració social i promoure la superació de l’estigma “puta”.

Parlant de xifres, l’any 2016 es van atendre un total de 936 persones (de les quals 904 eren dones, 28 transsexuals i 4 homes) i es van visitar un total de 53 pisos, 13 clubs i 22 trams de carretera.

Són dones que es troben en situacions d’extrema vulnerabilitat i sobre les que recau un fort estigma, moltes vegades un triple estigma: per ser treballadora sexual, per ser immigrant i per ser pobre. Aquest marca inevitablement les seves condicions de vida (a l’hora de buscar feina, d’anar al metge, de relacionar-se amb la policia, de relacionar-se amb el veïnat) i les fa especialment vulnerables a l’hora d’afrontar un cas de violència masclista, ja que acostumen a ser dones amb poca xarxa social, amb dificultat d’accés als serveis sociosanitaris, dificultats amb l’idioma, en situació administrativa irregular i amb precarietat econòmica.

Aquests factors dificulten la detecció d’aquestes situacions de violència masclista, l’accés i continuïtat d’atenció als serveis especialitzats i la possibilitat de denunciar-les. Una de les maneres de fer front i prevenir la violència masclista dins d’aquest col·lectiu és sensibilitzar a la població i als i les professionals que hi treballen directa o indirectament.

En el marc de l’abordatge de la violència masclista i emmarcat dins del Dia Internacional contra la Violència vers les dones, Actuavallès posa en marxa aquest projecte de formació destinat a professionals de l’àmbit de la violència masclista i el treball sexual, així com a altres professionals que tinguin interès en la temàtica per assolir coneixements, estratègies i aliances conjuntes per fer front a aquesta problemàtica. La formació i la coordinació entre professionals és clau en l’abordatge d’aquesta situació.

Serà una jornada formativa sobre l’abordatge de la violència masclista en el treball sexual on comptarem amb la presència d’entitats i agents especialistes en violència masclista, treball sexual i tracta de persones amb finalitat d’explotació sexual, gratuïta i oberta a tothom.

Col·laboradors 

Actuavallès col·laborarà amb entitats especialistes com El Safareig (ONG especialista en violències masclistes), SICAR (Programa d’atenció integral a dones víctimes de tracta d’éssers humans) i GENERA (associació en defensa dels drets de les dones), i organismes públics col·laboradores com el SIAD de Sabadell i la Unitat Central de Tràfic d’essers humans dels Mossos d’Esquadra. Per inscriure’s a la jornada envieu un correu electrònic a violencies@actuavalles.org o contacteu al telèfon 625324393