Els Jutjats, tancats aquest matí. Autor: A. Pujadas.

El tancament dels Jutjats dura menys de tres hores

Els Jutjats de Sabadell han quedat reoberts a les 11:30 hores d’aquest dijous, després que Inspecció de Treball ordenés dimecres tancar vuit plantes de l’edifici. Tot plegat, menys de tres hores ha durat el tancament.

Dues hores i mitja d’incertesa. Així ha començat el dia als Jutjats de Sabadell, on ràpidament ja hi havia una cinquantena de persones fent cua per entrar. Al llarg del dia d’avui està previst que funcionin tres dels quatre compressors d’aire condicionat que s’han avariat, en total n’hi ha sis.

Així doncs, l’edifici judicial ha recuperat la normalitat en menys de tres hores. El departament de Treball va ordenar el tancament des de la primera planta fins la vuitena fins el dia 5 de juliol perquè les temperatures a l’edifici superaven els 27 graus (més info: ‘Inspecció de Treball obliga a tancar els Jutjats de Sabadell fins el 5 de juliol‘). La conselleria de Justícia va criticar la decisió, al·legant que la situació “no suposa un risc greu i imminent per a la seguretat i la salut de les persones” com sí que assegurava la inspecció de Treball. Aquest matí, però, el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Enric Vinaixa, ha permès la reobertura total de l’edifici.

Els jutjats han reobert a les 11:30 hores. Autor: A. Pujadas.
Els jutjats han reobert abans del previst. Autor: A. Pujadas.

Els Jutjats obren a les 9 hores. Com un dia laborable més, aquest matí a les seves portes ja hi havia persones esperant per entrar; però mica en mica s’han anat acumulant desenes de persones que, coneixedores o no del tancament, no han pogut accedir a l’edifici. En Santi, un treballador, ha assegurat que “portem uns dies que la veritat és que fa molta calor, fa un parell de setmanes que es va espatllar l’aire condicionat”; els treballadors de les plantes afectades tampoc han pogut entrar a treballar.

A quarts de deu del matí, l’advocat Ferran Díaz ha explicat que “teníem un judici laboral a les 10:15 hores. La incertesa està en saber si hi haurà judici o no”. Com ell, altres advocats, procuradors, treballadors, persones citades a declarar, etc, desconeixíen si podrien fer la seva feina. A mesura que han avançat els minuts, en veure que l’activitat seguia paralitzada i que no es donaven justificants d’assistència a les persones que ho demanaven, algunes d’elles han començat a marxar assegurant que l’única solució passava per posar una denúncia. Al cap de dues hores i mitja del primer dia de tancament, però, els Jutjats han tornat a recuperar la normalitat.

Foto portada: Persones esperant per entrar als jujats, aquest matí. Autor: A. Pujadas.