Bosc de Can Deu. Autor: J.d.A.

“Els danys al Rodal són incalculables”

El govern local ha fet balanç dels efectes de la ventada a Sabadell. Si dins el nucli urbà els efectes han estat greus, al Rodal són “incalculables” en paraules del regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Lluis Monge, qui considera que “trigarem anys a veure zones com el bosc de Can Deu igual que les teníem fins fa uns dies”. El govern desaconsella visitar l’entorn natural en els propers dies, incloent l’entorn del riu Ripoll o els boscos.

Al bosc de Can Deu l’afectació és del 100 per cent, diu Monge. I és que el pi blanc ha estat una víctima fàcil pels vents de velocitats superiors als 100 quilòmetres per hora que van bufar a Sabadell durant bona part dels dimarts. Un passeig a peu, bicicleta o cotxe per la carretera de Matadepera fa ràpidament evident el mal que el vent ha causat al bosc de Can Deu. Només cal acostar-se al parc de la Salut per veure quelcom semblant. El vídeo elaborat pel membre de l’ADF Matadepera Ricard i que encapçala aquesta informació complementa la visualització dels efectes de la ventada. Monge calcula com a “molt superiors” els danys que ha causat el vent comparats amb els de la nevada del 8 de març de 2010 o qualsevol de les inclemències viscudes per la ciutat en les darreres dècades.

“Ha estat devastador”

Hores d’ara es treballa per garantir l’accés a totes les masies i obrir tots els camins del Rodal, tant a l’entorn de Can Deu com al parc Agrari, el riu Ripoll o l’espai de Llevant. Però hi ha feina a curt, mig i llarg termini.

L’efecte és semblant al d’un incendi. Trigarem anys a recuperar la zona que teníem fins dilluns. Ha estat devastador”, assegura Monge, que dóna els següents percentatges d’afectació: 100 per cent al bosc de Can Deu, 100 per cent a Can Vilà o un 80 per cent en altres indrets. Espais com el parc de la Salut també han estat afectats, incomunicant l’accés a dos domicilis, i del torrent de Colobrers, molt fràgil però estimat per la ciutat, encara no hi ha dades d’afectació. “És un terrabastall”, conclueix Monge.

En els propers dies es mantindrà la feina d’eliminar arbres dels camins. El consistori demana no transitar pel Rodal per motius de seguretat. I és que encara no es pot garantir del tot. “Hi ha molts arbres als camins i aquests dies hem de prioritzar obrir camins i carrers. Els arbres estan en situació provisional i qualsevol pas per sobre pot comportar problemes. Demanem comprensió”, assegura el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso.

El bosc de Can Deu, aquest dijous. Autor: J.d.A.
El bosc de Can Deu, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Preocupa també la gran quantitat de branques i fusta acumulada al sotabosc de cara a la temporada d’estiu, ja que pot facilitar els incendis forestals a la ciutat. “Cal intervenir i cal pensar ja en la reforestació”, assegura Monge. Per aquest dijous a les 19 hores s’ha convocat la Taula del Rodal, òrgan consultiu sobre l’entorn natural de la ciutat. Així mateix el consistori adaptarà els Plans d’Ocupació previstos a la neteja de boscos i per lluitar contra els efectes de la ventada. De fet, al gener una desena de persones començaran a treballar en aquest sentit de forma extraordinària. “No ens podem quedar només en la neteja dels boscos. El cop ha estat tan fort que hem de pensar més enllà”, finalitza.