Foto portada: ACN.

Els mossos, a les escoles per l’1-O

  • Directors d’escoles de l’àrea de Sabadell signen un text per la “llibertat i el respecte a persones i idees”.

  • Els responsables dels centres diuen que les visites dels Mossos d’Esquadra estan sent “cordials”.

La Junta de Directors d’infantil i primària de les escoles públiques de Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Palau-Solità i Plegamans, Castellar del Vallès, Sant Quirze i Polinyà, han signat un manifest en favor de la llibertat i el respecte a les persones i les idees.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, el text es va consensuar en una trobada que els responsables dels centres van mantenir aquest dimarts davant la situació política i social que està vivint Catalunya. Tot plegat, coincidint amb les visites que els Mossos d’Esquadra han dut a terme a diverses escoles de Sabadell complint l’ordre de la Fiscalia Superior de Catalunya d’anar als col·legis electorals de l’1-O per identificar i prendre declaració als seus responsables. Diversos responsables d’equipaments docents de la ciutat han assegurat a l’ACN que aquestes comunicacions estan sent cordials i que el tracte que estan dispensant els agents és molt correcte. Alhora han remarcat que la policia els està informant que està complint ordres de Fiscalia.

La trobada dels responsables d’infantil i primària va celebrar-se aquest dimarts a l’Escola Teresa Claramunt de Sabadell. Tot i que la reunió es va convocar arran dels darrers episodis que han tingut lloc a Catalunya i que han generat inquietud en alguns claustres de les escoles d’aquesta zona del Vallès, el text resultant no expressa cap posicionament polític i només fa referència a la defensa de la llibertat i el respecte a les persones i les idees. En aquesta línia recorda que els projectes educatius de les escoles estan encaminats a treballar perquè els infants i els joves esdevinguin autèntics ciutadans solidaris capaços de construir i desitjar un món on hi càpiguen tots els mons.

Els Mossos es personen a diverses escoles

Els Mossos d’Esquadra han començat a complir l’ordre de la Fiscalia Superior de Catalunya d’anar als col·legis electorals de l’1-O per identificar i prendre declaració als seus responsables. Aquests dimarts diversos agents van personar-se als centres cívics de Sabadell que està previst que s’utilitzin com a punt de votació i també als centres educatius. A l’escola Enric Casassas dos agents vestits de paisà van presentar-se a dos quarts de cinc, quan els infants sortien de classe, i en no trobar la directora, van parlar amb la secretaria. El tracte va ser correcte, segons la treballadora d’aquest centre.

CEIP Teresa Claramunt
El Teresa Claramunt, a Gràcia, on es va signar el manifest. Autor: J.d.A.

Un altra de les escoles que van visitar va ser l’escola Nostra Llar, on segons ha explicat la directora d’aquest equipament, Neus Font, dos agents van arribar després de l’hora de dinar. Es van identificar i van tenir un tracte molt correcte, em van demanar si havia rebut informació o instruccions de cara l’1 d’octubre i jo els vaig explicar que no teníem ni havíem rebut res, ha relatat Font. La directora ha assegurat que també van parlar de les claus del centre i de les contrasenyes i que a policia va recomanar-li que no les donés a ningú. “En tot moment van ser cordials i em van indicar que estaven complint ordres de Fiscalia”, ha assenyalat. Així mateix ha indicat que els Mossos d’Esquadra també van entregar-li el document que recull els eixos principals de la instrucció de la Fiscalia en relació amb l’1-O.

Foto portada: ACN.