Carme Garcia i Carles Marles ICV Sabadell

Es reobre el conflicte pels pisos tutelats de Sant Oleguer

  • Una cap de servei i un adjudicatari d’un pis al complex de Sant Oleguer declaren als Jutjats de Barcelona.

  • “El cas està més viu que mai”, diu Carme Garcia (ICV), que assegura “està demostrat un mal funcionament”.

Una cap de servei de l’ajuntament de Sabadell i un adjudicatari dels pisos dotacionals de Sant Oleguer han hagut de declarar aquest dimecres al jutjat contenciós administratiu número 11 de Barcelona per les adjudicacions irregulars dels pisos. El tinent d’alcalde Joan Carles Sánchez i l’exregidora de Gent Gran Maria Ramoneda han de respondre un questionari. Amb aquests fets, es reobre una polèmica aparcada durant un temps.

Es reobre el conflicte per les adjudicacions irregulars dels pisos per a gent gran situats al carrer de Sol i Padrís, just davant el Pavelló d’Esports. Després d’una llarga polèmica, el contenciós interposat pel grup d’Iniciativa per Catalunya Verds va cobrint etapes. Aquest mateix dimecres han hagut de declarar davant els Jutjats de Barcelona dues persones (una cap de servei i un adjudicatari que no complia els requisits), mentre que el tinent d’alcalde Juan Carlos Sánchez i la que va ser regidora del ram, Maria Ramoneda, han hagut de contestar un questionari per escrit, segons ha assenyalat la portaveu d’ICV, Carme Garcia.

Què són els pisos de Sant Oleguer?

És un complex d’habitatge dotacionals, destinats a gent gran que no tenia pisos en propietat, adaptat a les seves necessitats, amb un Centre d’Atenció Primària a la planta baixa, i fins i tot servei de menjador, entre altres. Sabadell va ser un dels primers municipis en apostar per aquests complexos, sent posada sovint com un exemple de bones pràctiques a nivell estatal.

Anys després la ciutat en té tres d’aquestes característiques: el primer de Sol i Padrís, l’anomenat complex Arcàdia, prop de la Nova Creu Alta, i el complex Parc Central del Vallès, actualment en fase d’adjudicació. Les condicions d’adjudicació ara han canviat i no tenen massa a veure amb les del complex de Sant Oleguer.

Quin problema hi ha hagut?

ICV-EUiA en el darrer mandat va fer públiques les seves sospites que s’havien fet adjudicacions a dit, o que no havien complert les condicions d’accés (entre les quals hi havia no tenir pis de propietat o no passar d’un determinat patrimoni econòmic).

La coalició ecosocialista va proposar una comissió d’investigació per aclarir els fets. La proposta va ser rebutjada al votar en contra el govern socialista local. El Partit Popular, liderat per Jordi Soriano, tampoc va donar suport a la moció que, per tant, es va rebutjar. Més endavant, Soriano va salvar Bustos de ser reprovat per aquest tema.

En canvi, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va decidir acudir a la Fiscalia per mostrar documentació sobre el cas i posar-la a disposició del fiscal. També ho va fer després ICV-EUiA. Per tant, el cas es va judicialitzar.

Quina va ser la conclusió de la fiscal?

La fiscal va obrir diligències, i després d’analitzar el cas, va assegurar que s’havien adjudicat desenes d’habitatges en condicions irregulars. De fet, ICV-EUiA sospitava que hi havia una vintena d’adjudicacions incorrectes. Fiscalia va documentar que més de la meitat dels 126 expedients tenien alguna irregularitat.

En canvi, Fiscalia no va apreciar cap tipus de responsabilitat penal i va instar el denunciant a interposar un contenciós administratiu si volien impugnar el procediment. Van arxivar les diligències. Corria el mes d’abril de l’any 2010. El govern socialista va organitzar una roda de premsa amb tots els regidors assegurant que el cas s’havia arxivat. No ha estat del tot així, ja que ICV-EUiA i després ICV en solitari han continuat per la via del contenciós.

En el seu moment, Bustos va dir, segons recull el diari El Punt Avui:

En els darrers mesos s’ha parlat molt, però el govern en tot moment ha mantingut la prudència i la fiscal ha arxivat les diligències després d’una investigació exhaustiva i concloent que no concorre el delicte de prevaricació, sense constatar cap trama urbanística i sense que cap dels treballadors municipals que han declarat hagi expressat pressions dels seus superiors”.

El contenciós i EUiA

Inicialment, el contenciós va ser interposat pel grup municipal d’ICV-EUiA, trencat després de les eleccions de juny del 2011. Segons ha assegurat la portaveu d’Iniciativa, Carme Garcia, quan la coalició es va trencar, Esquerra Unida va decidir no continuar endavant en el contenciós. Per tant, Garcia assegura que en aquest tema “estem sols” en aquesta denúncia.

Declaracions al Jutjat contenciós número 11

En aquest sentit, aquest dimecres ha hagut de declarat la cap de servei que va coordinar les adjudicacions. També un dels adjudicataris. Tenia un habitatge al barri de Nostra Llar i va vendre el seu pis a una familiar de la regidora de Gent Gran Maria Ramoneda (va renunciar fa uns mesos). Aquest veí va accedir al complex d’habitatges.

La llei deia una cosa. I en el cas dels pisos de Sol i Padrís la llei s’aplicava a unes persones mentre per altres no s’aplicava. Això atenta contra el princpi d’igualtat i d’equitat. Hi havia gent que no necessitava accedir als pisos i ho va fer i altres que van quedar fora quan sí ho necessitaven i complien les condicions”, denuncia Carme Garcia.

Què pot passar ara?

Segons ha assegurat Carme Garcia, el jutge pot dictaminar diverses resolucions. Si estima el contenciós, podria dir que tot el procediment va ser incorrecte i dictar una revisió de tots els casos. La regidora assegura que els que van entrar a viure als pisos no són responsables de la mala gestió del govern. “Esperem que els afecti el menys possible”, diu.

Nosaltres no hauríem anat al contenciós si Bustos hagués fet realment d’alcalde, si hi hagués hagut una assumpció de responsabilitats, autocrítica i canvis. Però va fer el contrari: van fer gairebé una festa, van fer un homenatge a Maria Ramoneda, la van dur de número 2 a la llista i la posaven d’exemple de bona gestió. Les administracions han de tenir clar que no tenen impunitat”, assegura.

Garcia calcula que d’aquí a un any podria haver-li la sentència.

Foto portada: La portaveu d’ICV, Carme Garcia, i el regidor Carles Marlés. Autor: J.d.A.