Capçalera de la vaga feminista d'aquest 8 de març. Autor: A. Pujadas.

Festiva manifestació feminista

Aquest dijous al migdia els col·lectius feministes han protagonitzat una manifestació pels carrers de Sabadell en defensa dels drets de les dones, organitzada pel Comitè de Vaga Feminista comarcal. La marxa ha acabat a la plaça de Sant Roc, on ha coincidit amb la concentració dels sindicats CC.OO i UGT.

La manifestació feminista ha arrencat a les 12 hores des de la plaça de la Creu Alta, sota el lema ‘Juntes parem, juntes avancem’. Les manifestants, majoritàriament dones, han baixat per l’avinguda Onze de Setembre, la Via Massagué, el passeig de la Plaça Major i ha acabat a les portes de l’església de Sant Fèlix.

Els crits dels manifestants com “visca, visca, visca, la lluita feminista” o “sense dones no hi ha revolució” i el ritme de les Bruixes del Nord han amenitzat el recorregut. Algunes de les manifestants, 13 professores de l’escola d’art i disseny Illa. Una d’elles, Sandra Sanjaume, ha explicat que “reivindiquem la igualtat de drets i oportunitats” i “la lluita contra la discriminació de la dona en l’àmbit de la creació i producció artística i intel·lectual”.

Cartells vaga feminista 8 de març. Autor: A. Pujadas.
Alguns cartells en la manifestació. Autor: A. Pujadas.

Els aspectes laborals han centrat part de les reivindicacions, com explica Clara Olivella, que ha participat de la manifestació “per la diferència que hi ha en el tractament de la dona en el treball, que està completament justificada a nivell estadístic”. Entre reivindicacions més genèriques també n’hi havia d’altres de més concretes, com la del comitè d’empresa de les treballadores de la neteja d’edificis i locals de la CGT a l’ajuntament de Sabadell.

Un cop a la plaça de Sant Roc s’ha llegit el manifest del Comitè de Vaga General Feminista del Vallès Occidental, que reivindica i exigeix que l’embaràs i les cures “no siguin objecte d’acomiadament”; el repartiment de les tasques de la llar i de cura entre homes i dones i la implementació de plans d’igualtat “reals” a les empreses, entre altres. Segons la Policia Municipal la manifestació ha congregat unes 700 persones; segons el Comitè de Defensa de la República (CDR), 5.000.

Foto portada: capçalera de la manifestació feminista d’aquest 8 de març. Autor: A. Pujadas.