Casal Estiu - Cuina. Autor: David B.

Formació durant l’estiu en hàbits i alimentació saludable

L’Institut Jonqueres, juntament amb l’Escola Alcalde Marcet i el Centre Cívic de la Creu de Barberà, acull un taller en format de casal en hàbits i alimentació saludable dirigit a adolescents d’entre 12 i 16 anys per garantir l’alimentació. Dins del marc del Dispositiu especial d’alimentació infantil que ha desplegat l’Ajuntament de Sabadell, s’han habilitat sis casals amb servei de menjadors per garantir un àpat a infants i adolescents.

Uns 160 infants i adolescents formen part de la tercera edició dels casals d’estiu amb servei de menjadors. Vuitanta infants, a les escoles Calvet d’Estrella i Espronceda i a l’entitat Ludoteca Margarita Bedós, tenen garantit un àpat diari. Els vuitanta adolescents, igual que els infants, tenen garantida l’alimentació, però a més tenen una formació en hàbits i alimentació saludable.

De 10 del matí a 4 de la tarda, els adolescents gaudeixen i aprenen en el casal. De bon matí es decideix quin plat es cuinarà i es divideixen en diferents grups per cuinar i comprar el menjar necessari. Tot i que fan un plat diari, sempre dinen menjar d’un catering i el que ells han cuinat o s’ho mengen allà mateix o s’ho emporten a casa. De tres a quatre, escriuen la recepta del plat preparat i, d’aquesta manera, a l’acabar el casal tindran un receptari.

Tercera edició del programa

Els joves que participen en aquests casals vénen derivats de Serveis Socials, segons les seves necessitats. Segons el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, el juny de 2015 es va decidir, després de parlar amb diferents entitats de la ciutat, muntar una primera experiència d’un taller en format de casal en hàbits i alimentació saludable dirigida als adolescents perquè alguns, en acabar el curs, no tenien garantit un àpat diari. “Vam fer la primera prova a l’escola Alcalde Marcet de Can Puiggener i, al veure que funcionava, vam decidir continuar fent-lo”, ha assegurat Fernàndez.

D’aquesta manera els joves no solament tenen una alimentació garantida, sinó que també aprenen i poden transmetre els seus coneixements en cuina als seus pares”, ha dit Fernàndez. A més, ha afegit que les famílies estan molt contentes perquè els joves volen ajudar en casa i, en un cas, un noi va voler apuntar-se a un curs de cuina perquè li va agradar molt.

En Mohamed, un jove participant del casal, ha assegurat que li agrada molt aquesta activitat. “Penso que és bo estar en aquest casal perquè gaudim de les vacances, perquè coneixem a gent, però també aprenem”. A més, ha afegit que “és molt important tenir educació i respecte pels altres per divertir-nos”.

Casal Estiu Institut Jonqueres. Autor: David B.
Els joves al Casal d’Estiu a l’Institut Jonqueres. Autor: David B.

La coordinada de la Fundació Pere Tarrés, Gemma Andreu, ha assegurat que “la recepta l’escollim nosaltres perquè pensem en una dieta equilibrada, però també deixen que ells en pensin”. Ha afirmat que és un casal per formar-se, però no obliden la part lúdica: van a la piscina, tenen contacte amb els altres casals i també aniran al Tibidabo.

Creiem que amb el que tenim avui dia desplegat hem trobat el número adient per cobrir les necessitats de la ciutat. El que a mi m’agradaria és que aquests tipus d’experiències no existissin o que reduïssin el nombre de places perquè voldria dir que tothom té la possibilitat de menjar a casa i que anem a millor”, ha puntualitzat Fernàndez.

L’alcalde Sabadell, Maties Serracant, ha apuntat que “el govern està actiu i no deixa de fer feina, fins i tot durant l’estiu. Estem atenent les necessitats de la societat i, aquest casal, n’és un exemple. Res no s’atura en l’administració”.

Un dispositiu d’alimentació basat en tres elements

Gairebé un miler d’infants gaudeixen del dispositiu especial d’alimentació. Els casals amb menjadors és una iniciativa de l’Ajuntament, però compta amb el suport de la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Probitas. Per complementar l’alimentació d’infants i adolescents s’augmenten el nombre de lots d’aliments del Rebost Solidari i es lliuren des de Creu Roja targetes de prepagament per comprar aliments frescs.

Foto portada: els adolescents preparant el menjar a la cuina de l’Institut Jonqueres. Autor: David B.