L'exposició, al Centre Cívic. Autora: N.Bueno.

Fotos als Merinals per trencar els rols de gènere

Actuavallès i el casal juvenil Esquitx han inaugurat l’exposició fotogràfica El rosa és de tots i totes que representa el treball final d’una activitat de promoció de la salut sexual que han fet a l’Esquitx. L’ajuntament de Sabadell es planteja, de cara al curs 2018-2019, oferir un projecte similar d’educació sexual a les escoles de la ciutat.

Dins del marc del Projecte d’Aprenentatge Servei sobre Educació Sexual, Actuavallès va organitzar a principi de curs una activitat d’educació sexual al local juvenil Esquitx seguint la metodologia Aprenentatge i Servei (APS). Amb aquest tipus de metodologia han trencat la unidireccionalitat de l’aprenentatge i han fet un procés educatiu en el qual els joves d’entre 12 i 16 anys de l’Esquitx han participat activament.

El projecte, segons la tècnica en promoció de la salut d’Actuavallès, Júlia Collignon, s’ha dividit en tres fases. Una primera fase de formació en la qual els joves de l’Esquitx han estat formats com a agents de salut en matèria d’educació sexual. En vuit classes han reflexionat diferents temes com la menstruació, el plaer femení o l’autoconeixement. Un cop feta aquesta formació van decidir els mateixos joves com volien transmetre aquests coneixements i van optar per fer una exposició fotogràfica. Després de rebre formació tècnica sobre fotografia, van concloure el projecte amb l’exposició.

Tècnica en promoció de la salut d'Actuavallès, Júlia Collignon. Autora: N.
Tècnica en promoció de la salut d’Actuavallès, Júlia Collignon. Autora: N. Bueno.

Com informa la fotògrafa d’Actuavallès, Ana Béjar, van ser els joves qui van fer les fotografies i van fer de models. Això els va permetre mirar i ser mirats. Segons Béjar, “els va costar una mica, a vegades, representar certes accions. Sobretot un noi quan havia de fer coses més femenines”. De la mateixa manera, l’educadora de l’Esquitx, Marta Puigdellivol, ha afirmat que en un principi va costar perquè hi havia joves d’una varietat d’edats, però que ha funcionament perfectament.

L’educació sexual, un imprescindible a l’escola

El regidor de Salut de l’Ajuntament, Ramón Vidal, afirma que s’està treballant per fer un projecte d’aquest tipus a les escoles per al curs 2018-2019 entre diferents regidories i Actuavallès.

Volem enfocar el projecte amb una visió juvenil, és a dir, que els joves ens donin idees i conèixer quina és la seva perspectiva. Serà important per trencar el paradigma establert i oferir un ventall de possibilitats davant els rols de gènere en el qual tu puguis escollir amb quin ets sents més còmode”, afirma Vidal.

Segons Júlia Collignon “la sexualitat és un tema on els rols de gènere estan encara molt presents. L’home pot viure la seva sexualitat amb més llibertat i la dona és més passiva”. Durant les sessions de formació van parlar sobre temes encara tabú a la nostra societat. En ser un projecte del curs sencer han pogut veure una certa evolució en els joves i “els hem obert una porta perquè continuïn investigant”, afirma Collignon. Amb aquest projecte volen aconseguir que els joves visquin la seva sexualitat de manera lliure i igualitàries.

L’exposició es podrà visitar al Casal Cívic Arraona el Merinals des del 26 de juny fins al 7 de juliol.

Foto portada: el regidor de Salut, Ramón Vidal, durant l’exposició. Autora: N.Bueno.