L'oficina bancària ocupada a la carretera de Barcelona. Autor: A.Santamaría.

Farrés proclama la “tolerància zero” amb l’ocupació

El govern municipal proclama la seva “tolerància zero” a l’ocupació irregular d’habitatges. Asseguren que des de l’arribada dels socialistes a l’alcaldia s’han frenat unes 60 ocupacions i calculen que hi ha un miler llarg de pisos ocupats a la ciutat, en total 1.332 habitatges. L’executiu busca fórmules amb la fiscalia per evitar ocupacions. 

Segons han assegurat els membres del govern, la problemàtica s’ha tractat amb la Fiscal en Cap de Sabadell, Neus Pujals, per buscar mecanismes per actuar de forma ràpida i amb la Policia Municipal per evitar ocupacions o desallotjar si hi ha problemes de convivència. “Hi haurà tolerància zero amb l’ocupació de primers habitatges i segones residències”, ha proclamat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Pel que fa a les ocupacions en habitatges de grans tenidors, Farrés opta per buscar acords per regularitzar les situacions si no generen problemes.

El tinent d’alcaldessa de Cohesió Territorial i Civisme, Jesús Rodríguez, ha assegurat que sovint darrera de les ocupacions hi ha màfies que demanen diners per deixar lliure un pis ocupat o els entreguen a famílies en dificultats a canvi d’una quantitat econòmica. Una quarantena d’aquests 1.332 pisos són de titularitat pública, ja sigui de l’Agència Catalana de l’Habitatge o del propi Ajuntament. L’actual executiu assegura que es complica així l’assignació d’habitatges a les famílies que segueixen els canals oficials.

“Les ocupacions eren ignorades” per l’anterior govern

Farrés ha assegurat que en un any del seu govern s’han aturat tantes ocupacions com en els tres anys anteriors. Una dada que la fa pensar que hi havia “tolerància” amb el fenomen, ja que l’anterior govern perquè “les ocupacions eren ignorades”. L’alcaldessa demana als veïns que sospitin que pot estar produint-se una ocupació que contactin ràpidament amb la Policia Municipal. “El que està fent ara la Policia és actuar”, assegura Farrés mentre que abans “s’havia estés la idea que a la ciutat hi ha permissivitat”.

Incorporaran 80 habitatges de la SAREB al parc públic

Per altra banda, l’Ajuntament ha anunciat que signarà un conveni amb la SAREB per incorporar 80 habitatges a parc públic gestionat per l’empresa VIMUSA. Així mateix, s’ha creat una unitat d’emergència habitacional.  D’altra banda, des de juny de l’any passat s’han comprat 12 nous habitatges a través del dret a tanteig i retracte que adscriurà a VIMUSA. Hi ha 14 habitatges més en diferents fases del procés de compra.

Crida: criminalitza l’ocupació

La Crida per Sabadell, tercera formació en vots al ple municipal, assegura que les declaracions del govern municipal són “greus” i van en la línia de “criminalitzar” quan “qui acaba per okupar un habitatge buit ho fa perquè ni les administracions ni els poders econòmics i jurídics han remat perquè se’ls garanteixi aquest dret”. Els anticapitalistes sostenen que la situació ha empitjorat amb la pandèmia i que no es prenen mesures. “En algun moment això explotarà”, sostenen.

Foto portada: una oficina bancària ocupada fins fa uns dies a la carretera de Barcelona. Autor: A.S.