Jiménez (Sindicat de Llogaters): “acompanyarem els veïns que tinguin problemes per pagar”

La portaveu del nou Sindicat de Llogaters de Sabadell, Marina Jiménez, ha exposat les intencions que té aquesta organització per contrarestar els efectes de la bombolla immobiliària.

Aquest divendres se’n farà la presentació oficial al centre cívic de Can Rull a les set de la tarda.

Si s’ha decidit organitzar un Sindicat de Llogaters per tractar els problemes que tenen els veïns amb el lloguer, interpretem que la situació es troba en un nivell molt sensible.
Efectivament. Fa cinc anys que Sabadell, igual que molts altres municipis del Vallès i de Catalunya en general, està patint les conseqüències d’una agressiva bombolla immobiliària. Al principi, des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) rebíem molts casos de veïns que tenien problemes amb la hipoteca. Tanmateix, darrerament s’hi han afegit un nombre considerable de veïns que també tenen problemes amb el lloguer. Aquesta epidèmia immobiliària és el que ha fet néixer el nostre Sindicat de Llogaters, el qual es presentarà demà al Centre Cívic de Can Rull.

Quines són les principals queixes que es llencen sobre els lloguers?
Segons l’enquesta que l’Ajuntament va difondre a principis d’any, el problema base és el preu que té. El 63 per cent dels enquestats va afirmar que dediquen més del 30 per cent dels ingressos al lloguer, quantitat que la llei actual considera excessiva i no recomanada. Altrament, el 80 per cent creu fermament que s’ha de reduir-ne el cost i, el 90 per cent, que la relació qualitat-preu no és adequada.

Foto portada: una promoció de pisos de lloguer de l'empresa mixta SBD Lloguer Social, a la Serra d'en Cameró. Autor: J.d.A.
Una promoció de pisos de lloguer de l’empresa mixta SBD Lloguer Social, a la Serra d’en Cameró. Autor: J.d.A.

En vista dels resultats d’aquesta enquesta, ja heu definit alguna resposta des del Sindicat?
Sí. El 30 de gener convocarem a tots els veïns que estiguin afectats o interessats per aquesta problemàtica a la primera assemblea del Sindicat. La jornada es dividirà en dues parts: la primera serà una sessió compartida entre el Sindicat de Llogaters i la PAH i, en la segona, les dues entitats se separaran per tractar els casos de forma concreta i personalitzada.

On i quan serà aquesta primera assemblea? N’hi haurà més?
Encara no sabem si n’hi haurà més; depèn de la quantitat de casos a tractar i la magnitud que adopti el problema. En tot cas, la primera serà a la Granja del Pas a les set de la tarda.

Com definiu el vostre objectiu, grosso modo?
A curt termini, el nostre objectiu és acompanyar i estudiar el cas de tots aquells veïns que tinguin problemes per pagar el lloguer. A llarg termini, no descartem la idea de dur a terme una incidència legislativa per limitar els preus del lloguer.

A què et refereixes, exactament, amb això?
A lluitar i apostar per la desmercantilització de l’habitatge, ja que entenem que els habitatges han de tenir una funció residencial i, en cap cas, especulativa.

Foto portada: Marina Jiménez, portaveu Sindicat de Llogaters. Font: Marina Jiménez.