Foto portada: una promoció de pisos de lloguer de l'empresa mixta SBD Lloguer Social, a la Serra d'en Cameró. Autor: J.d.A.

PAHs i sindicats de llogaters demanen al govern la suspensió immediata del pagament

Els agents socials pel dret a l’habitatge, visibles a través de les Plataformes d’Afectats per la Hipotesa o els Sindicats de Llogaters demanen al govern central la suspensió immediata del pagament del lloguer i hipoteca per aquelles persones que hagin perdut els seus ingressos durant la situació de crisi causada pel coronavirus. En coordinació amb tots els sindicats d’inquilins, s’ha llançat la campanya #SuspensiónAlquileresYA per tal que totes les persones afectades tinguin un recolzament per fer front a aquesta situació.

A través del web suspensionalquileres.org, els sindicats faciliten la petició de la suspensió del lloguer davant la falta de mesures per part del govern, on es pot trobar una guia de preguntes freqüents, un burofax model per poder comunicar a l’arrendador que l’inquilí no podrà fer front al pagament del lloguer i un formulari per recollir i coordinar a totes les persones afectades.

“Ens sumem juntament a desenes d’organitzacions de tota Espanya a la campanya per la implementació d’un Pla de xoc social que contempli també altres àmbits de primera necessitat”, ha afirmat el sindicat.

En un comunicat, el sindicat ha deixat clar que es corre el risc de caure en una nova crisi immobiliaria si no s’implementen les polítiques socials adequades per fer front a la situació. “En pocs dies, milers de persones estan sent acomiadades dels seus treballs o patint expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTEs), i moltes families que de cop deixen de rebre ingressos, es veuen confinades a casa seva, pero han de continuar pagant el lloguer, la hipoteca i els subministraments bàsics de la llar, ha denunciat el sindicat.

Varies associacions de defensa dels drets dels consumidors i inquilins creuen que la suspensió generalitzada suposaria un alleujament a aquelles persones que es trobin en situació d’impagament, però això suposa aplaçar un problema ja existent. La complicada situació econòmica que està patint el país per la paràl·lisi productiva generarà encara un major nombre de pagaments.

“No tenia sentit que s’estiguessin tancant escoles, universitats i parlaments, i que se li estigués dient a la gent que es confini a casa, quan al mateix temps se seguia fent un desplegament de recursos enorme per deixar al carrer a famílies amb menors d’edat”, ha comentat el portaveu del Sindicat de Llogaters de Barcelona, Jaime Palomera.

Fins ara ja s’han recollit més de 1000 casos només a Catalunya a través del formulari de la web, on s’espera que aquestes xifres augmentin en els propers dies.

Foto portada: una promoció de pisos de lloguer de l’empresa mixta SBD Lloguer Social, a la Serra d’en Cameró. Autor: J.d.A.