Vapor Turull

Proposen crear 5.000 apartaments per a joves en 15 anys

  • Una nova entitat reclama que Sabadell faci un salt en habitatge social per situar-se a nivells europeus. 
  • Sabadell 5.000 ha presentat la proposta en tres barris i el casal El Tallaret de la Creu Alta s’hi ha adherit. 

Un grup de sabadellencs impulsen una entitat que té com a màxim objectiu la construcció d’habitatge social a Sabadell. 5.000 apartaments per a joves en 12 anys. Un objectiu ambiciós però “factible” en paraules de l’urbanista Manel Larrosa, que creu que la iniciativa pot ser un catalitzador per a la ciutat com ho va ser en el seu dia la construcció del parc de Catalunya. “Els números surten”, insisteix, tot dient que cal passar “del dret [a l’habitatge] al fet”. 

Larrosa sap del que parla: va estar entre els que proposaven el parc de Catalunya, i el va gestar des de la cuina municipal ja que, no en va, va ser regidor d’Urbanisme entre 1979 i 1987. Llavors, recorda, hi havia moltes altres prioritats però ningú es va posar en contra del parc: la pressió social abans de les municipals del 79 van convertir la construcció d’aquell parc en una qüestió de consens. La ciutat es va fer seu el projecte del parc abans que l’administració, que després el va gestionar.

Ara vol el mateix per al projecte ‘Sabadell 5.000‘. Un grup de persones han constituït una entitat i han fet les primeres passes (reunions, presentacions i resums) per llançar la idea a l’opinió pública. “Ara mateix hi ha 22.000 persones a Sabadell que tenen entre 23 i 32 anys, la majoria amb baixos sous i poques expectatives. Ens hem de dirigir a aquest sector, donar-los sortides i també buscar sectors, com els estudiants de la UAB, que puguin viure i dormir a Sabadell”, diu Larrosa.

Proposta de bloc al carrer del Maestrat, a Torreguitart. Font: Sabadell 5.000 / cedida.
Proposta de bloc al carrer del Maestrat, a Torreguitart. Font: Sabadell 5.000 / cedida.

L’entitat aposta fer 5.000 apartaments en 15 anys, a una mitjana de 400 per any. Cada any 2.000 sabadellencs compleixen 18 anys. Habitatges, inicialment per a joves però que també podrien ser per a gent gran o altres col·lectius, d’uns 45 metres quadrats i un o dos dormitoris. I dotats de serveis seguint l’exemple dels pisos per a la gent gran de Sol i Padrís, el complex Alexandra o el Parc Central del Vallès.

“Hem de contribuir a donar sortides dignes a la gent jove per trobar habitatge. La manca d’accés és una barrera a una vida pròpia”, diu l’experta en lideratge Núria Aymerich, membre de l’entitat. “A més, la construcció d’habitatges generaria llocs de feina i un cop fets els apartaments amb serveis, s’haurien de mantenir, generant ocupació”, segueix.

L’entitat vol situar el debat en l’agenda pública, especialment ara quan es dibuixen els programes electorals. “És important que es parli de l’accés a l’habitatge dels joves però a la mateixa vegada és possible fer 5.000 habitatges socials”, diu Aymerich. “El preu de lloguer seria d’uns 350 euros al mes amb els serveis inclosos. Els números surten: els tipus d’interès ara són baixos, el lloguer a 20 o 25 anys finança tota l’operació, i amb pisos petits hi ha molts solars possibles. Fent torres de 15 metres per 15 metres surten quatre apartaments per planta i amb poc sòl pots fer molts habitatges”, segueix Larrosa. L’entitat sosté que la proposta deixa enrere “l’especulació” i “socialitza plusvàlues”.

Simulació de dos blocs al Passeig Sant Bernat, a Ca n'Oriac. Foto: Sabadell 5000 / cedida.
Simulació de dos blocs al Passeig Sant Bernat, a Ca n’Oriac. Foto: Sabadell 5000 / cedida.

El petit percentatge d’habitatge públic a la ciutat dificulta garantir el dret a l’habitatge o incidir en el preu del mercat del lloguer. Coincideixen aquí tant els gestors municipals actuals com els especialistes en el sector. Per això, l’entitat considera que si Sabadell vol tenir un estoc d’habitatge públic com el del nord d’Europa (Viena n’és un exemple però també Berlín o Amsterdam) cal un salt endavant d’una vegada: passar del dret al fet és un dels eslògans. A més, la iniciativa vol “densificar” la ciutat, crear nou paisatge urbà a tots els barris i a facilitar l’accés al col·lectiu que ho té més complicat per emancipar-se. “Màxim impacte, sector social més castigat”, diuen.

On anirien els apartaments?

Sabadell 5.000 ha localitzat i simulat alguns espais on es podrien construir els apartaments: dos blocs a les mitgeres del Vapor Turull (Centre), un a la zona blava davant de la plaça Marcet (Creu Alta), un altre a la zona blava del carrer Pi i Margall (Creu Alta), un bloc a la zona blava del carrer Illa amb la Gran Via (Centre), tres torres al Passeig Sant Bernat (Ca n’Oriac), una altra allargassada a Torreguitart o també a Can Rimblas (Sol i Padrís), amb vistes al riu Ripoll. “Ja hi ha solars per a fer 2.500 apartaments, la majoria dels quals són municipals”, diu Larrosa.

Simulació d'un bloc d'apartaments davant la plaça Marcet. Autor: Sabadell 5000 / cedida.
Simulació d’un bloc d’apartaments davant la plaça Marcet. Autor: Sabadell 5000 / cedida.

L’entitat ha iniciat una campanya de difusió, presentat la seva web (Sabadell5000.cat) i celebrant actes a Gràcia, Ca n’Oriac i la Creu Alta. S’han reunit amb alguns representants polítics. I s’ha configurat una comissió promotora on hi ha l’historiador i professor Josep Benaul, Paco Vilches, vinculat durant anys a l’AV Ca n’Oriac durant anys, el tècnic superior agrari Carles Freixanet o l’ambientòleg Manel Cunill. Darrerament també s’hi ha afegit per exemple el casal d’entitats El Tallaret.

Foto portada: simulació dels habitatges al Vapor Turull. Font: Sabadell 5000 / cedida. 

Comments are closed.