Foto portada: atenció als mitjans dels tres rapers condemnats a presó. Autor: J.d.A.

Hasél, Valtonyc i Elgio es veuen com a “caps de turc” de l’Estat

Sota el lema, A la presó per cantar, més de 200 persones han acudit a la Quartera, annex al Casal Independentista Can Capablanca, a la taula rodona i actuació musical dels tres músics de rap i hip-hop condemnats per diversos delictes per les lletres de les seves composicions: el sabadellenc Elgio, el lleidatà Pablo Hasél i el mallorquí Valtonyc, 

L’acte ha estat organitzat per Alerta Solidària i la plataforma local de suport a Elgio. L’acte ha comptat amb la cobertura de nombrosos mitjans de comunicació locals, catalans i espanyols. De fet, com ha indicat Valtonyc, la setmana passada es va produir el “dimarts negre” per la llibertat d’expressió amb la retirada d’una composició fotogràfica a ARCO sobre els presos polítics a Espanya o el segrest de llibre Fariña sobre les xarxes del narcotràfic i la corrupció a Galícia. Una qüestió que ha centrat la intervenció de la presentadora a l’esmentar el cas dels titiriteros de Madrid, els presos polítics independentistes i els anarquistes o els joves d’Alsasua, d’un estat “demofòbic sorgit de la dictadura franquista”.

Elgio, condemnat per la Audiència Nacional a dos anys i un dia de presó per enaltiment al terrorisme amb altres 13 membres del grup de rap La Insurgencia, pendent d’un recurs al Tribunal Suprem, ha distingit entre els efectes “personals” i els “socials” de la seva situació penal. No ha volgut incidir sobre les pèrdues econòmiques derivades de les multes, les despeses dels advocats o els viatges a Madrid. Ha centrat la seva intervenció en la dimensió social d’una “repressió permanent” que vol imposar el “silenci d’un poble” i que busquen “sembrar la por”. El raper sabadellenc, d’origen moldau, va qualificar de “feixista” l’Estat espanyol que prové de la Guerra Civil i la “falsa transició”. Elgio ha finalitzar el seu parlament reclamant una amnistia total contra tots els encausats per delictes d’opinió.

Hasél, durant la seva actuació a La Quartera. Autor: J.d.A.
Hasél, durant la seva actuació a La Quartera. Autor: J.d.A.

Pablo Hasél, condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme, ha explicat les condicions del registre “estil Gestapo” al seu domicili on se li van confiscar llibres, llibretes i ordinadors. Ha coincidit amb Elgio en els orígens feixistes de l’actual règim polític, com demostra la continuïtat entre el Tribunal de Orden Público (TOP), franquista i la Audiencia Nacional, com de la militància falangista del jutge encarregat del seu cas. Hasél ha propugnat “organitzar la solidaritat” contra l’actual onada repressiva i ha criticat els errors del moviment independentista per no ser conscients de l’enemic al que s’enfrontaven que són “capaços de tot com el cas dels GAL”.

També ha reivindicat el dret a la ràbia, enfront els desnonaments, la manca de treball digne i les injustícies quotidianes. Així mateix, ha observat que la veritable lluita no està en Internet, sinó en els carrers i en la “lluita revolucionària per acabar amb aquest Estat” que pateix una greu “crisi de legitimitat a Catalunya”. Al seu parer, l’empresonament dels Jordis “va posar a prova a un poble” i l’Estat espanyol ha vist que resulta “molt barata” la repressió i això els ha animat a aprofundir-la.

Una cançó és una cançó

Valtonyc, condemnat a tres anys i sis mesos de presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies, injúries greus contra la Corona i amenaces de mort, pendent d’una resolució del Suprem, ha incidit en la “crisi del règim del 78” i els “escàndols de la monarquia”. El descrèdit i les crítiques a la Corona, propiciaren l’aprovació de la llei mordassa i la reforma repressiva del Codi Penal per delictes d’opinió quan havia desaparegut  ETA. Com els seus companys, això es deriva que aquí “no hi ha hagut ruptura amb el franquisme”.

Actuació de Valtonyic. Autor: J.d.A.
Actuació de Valtonyic. Autor: J.d.A.

També, ha apuntat l’efecte “d’autocensura” entre molts artistes o simplement gent que escriu a twitter. Ha considerat que tots tres són uns “caps de turc” per alimentar aquesta por. Ha reivindicat la llibertat d’expressió com el “dret dels oprimits a criticar els seus opressors” . Per lluitar contra aquest estat de coses, ha propugnat la “desobediència” i la mobilització perquè la “repressió els hi surti cara”. Ha comparat la situació actual amb la de fa deu anys quan condemnes com les seves eren impensables. “Si no els aturem no pararan”, ha reblat.

Hasél, Valtonyc i Elgio, a La Quartera. Autor: J.d.A.
Hasél, Valtonyc i Elgio, a La Quartera. Autor: J.d.A.

Així mateix ha negat les acusacions sobre l’enaltiment al terrorisme. “Tenia 18 anys quan va desaparèixer ETA i dos quan ho va fer GRAPO”. Com Hásel ha reivindicat el “dret a tenir ràbia” i la tradició combativa del rap i el hip-hop del afroamericans víctimes de la brutalitat policial, però on no són empresonats per lletres similars a les seves. Valtonyc ha finalitzat la seva intervenció reivindicant la llibertat d’expressió dels artistes per composar les seves cançons que no són un “pamflet polític”, sinó simplement això, una cançó.

Després d’un torn de preguntes del públic, l’acte ha finalitzat amb l’actuació dels tres músics.

Foto portada: atenció als mitjans dels tres rapers condemnats a presó. Autor: J.d.A.

Comments are closed.