La Federació d’Associacions de Veïns recupera la seva història en un llibre

En el marc de l’aniversari dels cinquanta anys de la fundació de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), s’ha publicat el llibre titulat Història del moviment veïnal de Sabadell. Cinquanta anys de lluita. L’obra està signada pel escriptor, periodista i col·laborador d’iSabadell Antonio Santamaría.

El llibre de 281 pàgines i il·lustrat amb fotografies de l’època està estructurat en tres parts. En la primera, El primer franquisme i l’onada migratòria (1939-1960). es realitza un retrat de la ciutat a la vigília de l’esclat de la Guerra Civil i dels anys del primer franquisme, on s’aborda amb particular detall l’impacte de l’onada migratòria cridada a transformar la fisonomia urbanística i la composició social de la ciutat.

A la segona part, Orígens i consolidació del moviment veïnal (1969-1979), s’aborda la terrible situació dels barris que van néixer caòticament, sense les infraestructures ni els serveis públics bàsics, així com les circumstàncies que menaren a la constitució de les primeres associacions veïnals. En aquesta segona part es realitza una reconstrucció de les principals reivindicacions i lluites del moviment veïnal i el seus enfrontament amb l’Ajuntament franquista. També, s’explica l’evolució del moviment veïnal des de la petició respectuosa a les autoritats del règim a la dècada de 1960 a l’enfrontament obert i l’ofensiva contra les estructures locals de la dictadura als anys setanta amb el punt d’inflexió que significà l’oposició al projecte franquista de la Gran Via i la seva implicació en la Vaga General Política i la Vaga del Metall, l’any 1976. Una etapa en què les associacions de veïns foren un element fonamental tant de l’oposició al franquisme com del canvi polític que experimentà la ciutat després de les primeres eleccions democràtiques, l’any 1979.




La tercera part, El moviment veïnal a l’etapa democràtica (1979-2018), tracta dels canvis que experimentaren les associacions de veïns amb la reinstauració de la democràcia i de la crisi que experimentaren ja que algunes de seves principals reivindicacions foren ateses per l’Ajuntament democràtic i derivaren en una pèrdua d’influència i de militància. Tanmateix, en aquesta part de llibre, es plantegen les lluites i demandes veïnals en el període dels consistoris presidits per Antoni Farrés, Manuel Bustos i del recent quatripartit d’esquerres, amb especial atenció a l’impacte de les retallades en els serveis públics arran de l’esclat de la crisi financera i la resposta veïnal. També s’aborda el posicionament de la FAVS enfront el cas Mercuri que sacsejà la ciutat.

L’obra conclou amb l’epíleg, Balanç i perspectives del moviment veïnal, on es plantegen els seus reptes de futur; particularment els relatius a la renovació generacional i la participació de les dones i els immigrants en el moviment veïnal o un seguit de qüestions relatives a la Participació Ciutadana. El llibre està precedit per una introducció signada per Manuel Navas, actual president de la FAVS, i també inclou un DVD, amb un documental realitzat per Jordi de Arriba i David Bisbal, que inclou 14 entrevistes a alguns dels principals protagonistes del moviment veïnal sabadellenc.

Es tracta, doncs, d’una obra important per a tots aquells interessats en aprofundir en el coneixement de la història recent de Sabadell. El llibre va ser escollit per votació popular en el Procés Participatiu, Construint Ciutat, 2018, circumstància que ha permès assumir els costos de la seva publicació.

Presentació al setembre

L’obra està a disposició dels lectors a la Llar del Llibre i serà presentada el proper dimarts, 17 de setembre a les 19 hores, en el local d’aquesta mateixa llibreria al carrer Sant Antoni 20. A la presentació intervindran Manuel Navas, president de la FAV, l’autor del llibre, Antonio Santamaría i serà moderada per la periodista de Ràdio Sabadell Raquel García.

Foto portada: una de les imatges que il·lustren el llibre. 

Comments are closed.