Jutjats tancats

La meitat dels jutjats de Sabadell, tancats per les altes temperatures

Tancaments de sales, suspensions de vistes i algun desmai. Aquesta és la situació que s’està vivint actualment als jutjats de Sabadell, degut a les altes temperatures que els treballadors es veuen obligats a suportar. En aquest moments, la meitat dels jutjats de Sabadell han hagut de cessar la seva activitat. El vocal de la junta del Col·legi d’Advocats, Miguel Sánchez, lamenta que aquest no és el primer cop que es troben en aquesta tessitura, i que la Generalitat no entengui que “calen mesures de substitució, no de reparació”. No espera, a més, que la solució arribi per aquest estiu. 

La situació als jutjats de Sabadell no millora. Les altes temperatures registrades el passat divendres 28 de juny van obligar a suspendre l’activitat dels jutjats penals número 1 i 4. També ho va haver de tornar a fer el número 1, aquest dilluns 1 de juliol. Segons afirma el vocal de la junta del Col·legi d’Advocats Miguel Sánchez, les temperatures dins les sales han arribat als 35 graus, i han estat les causants dels desmais de dos lletrats.

El problema rau en què els aires condicionats de les sales situades a la planta 1 i fins a la 8 han deixat de funcionar, per una avaria. Per tant, les condicions laborals no s’ajusten als paràmetres establerts a l’annex III del Real Decret 186/1997, que indica que “la temperatura ha de ser compresa entre els 17 i 27 graus centígrads”.Per posar-hi remei, el Tribunal Superior de Justícia ha redactat un comunicat on es contemplen algunes actuacions. Demà dia 4 de juliol està previst que un tècnic en prevenció de riscos faci una comprovació adient que confirmi que les condicions ambientals no són les adequades. En cas de confirmar-se, es delegarà a la degana en funcions de Sabadell, Pilar Nogales, la responsabilitat de determinar quines són aquelles sales que han de suspendre la seva activitat.

Per la seva part, Miguel Sánchez, assegura que aquesta situació ja la van viure al 2017, quan va haver una paralització de l’activitat dels jutjats, també per una avaria del sistema d’aire condicionat. Acusa a la Generalitat de no dur a terme les accions necessàries per pal·liar el problema.

“És una falta de previsió. Ho arrosseguem des de fa molt temps. Ells saben que arriba l’estiu i saben com estan els compressors”, lamenta Sánchez.

Tot i que està previst que demà vingui un tècnic als jutjats, pel vocal “no és un tema de reparació, sinó de substitució”. Segons afirma, el que cal fer per impedir que la situació es repeteixi de nou, és renovar els compressors. I assegura que la Generalitat es nega perquè “no hi ha pressupost suficient”. Sánchez preveu que, tot i que es tornés a fer una petició per la renovació dels compressors, el temps de gestió impediria que arribessin per aquest estiu.

Ciutadans, a la defensa dels jutjats 

La diputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya, María Valle, ha presentat una proposta de resolució al Parlament on s’exigeix que “es compleixi el compromís de la Generalitat per a solucionar les greus mancances en les condicions laborals i de seguretat de l’edifici dels Jutjats de Sabadell”. En aquest sentit, ha destacat que “els 21 jutjats del partit judicial de Sabadell atenen a més de 316.000 habitants de 9 termes municipals”. Per últim, lamenta que, segons les conclusions extretes de converses amb el govern de la Generalitat,”no es preveu que finalitzin els treballs fins a desembre de 2021″.

Foto portada: Jutjats de Sabadell. Autor: David B.