Foto portada: vehicles al carrer Sant Pere, fa uns mesos. Autor: David B.

La reforma del Centre començarà pel carrer Sant Pere

La reforma de la mobilitat al Centre, vista amb recel pels sectors econòmics de la ciutat, començarà de forma més discreta i es centrarà en pacificar el carrer de Sant Pere. 

Des de fa molts anys es formen llargues cues al matí, migdia i vespres per creuar des del carrer Sant Pere cap a l’actual carrer de la República o baixar la Rambla. La centralitat d’aquest carrer a l’actual àrea de vianants del Centre i l’evidència de les cues al carrer Sant Pere fan que pacificar aquest carrer tingui poques resistències i en canvi bastantes complicitats.

La reforma de la mobilitat al Centre, aprovada pel ple i que consta de diverses fases, incloïa nombrosos canvis ja des de l’inici. Els més evidents, deixar per al transport públic i de serveis vials com la Rambla, la Via Massagué o el carrer de les Tres Creus (més info: ‘La Rambla i la Via Massagué, tancada al trànsit a finals d’any’).

Però de moment la principal acció prevista serà més modesta: el tall del carrer Sant Pere, que es farà aquest any però el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, ha apuntat que mai serà abans que acabin les obres de l’estació Sabadell Centre de RENFE, que han provocat molts problemes de mobilitat. També caldria abans haver senyalitzat els aparcaments disponibles a l’espai central.

Foto portada: projecció del pacificat carrer Sant Pere, realitzada per l'Ajuntament.
Projecció del pacificat carrer Sant Pere, realitzada per l’Ajuntament.

El govern municipal ha anunciat aquest dimarts la “transformació” d’aquest via que, segons fonts de l’executiu, “passarà d’estar saturat de cotxes a ser un eix cívic per passejar-hi”. Les obres es faran en diverses fases i es donarà prioritat al vianant, es girarà el sentit de circulació en un petit tram i es tancarà al trànsit només el més proper a la Rambla, fins el carrer del Sol.

A la llarga es vol embellir més l’espai, que al llarg de la història ha tingut una certa vitalitat gastronòmica i comercial i a més té a tocar tant la plaça del Gas, el Teatre Principal i la Rambla. A la maqueta presentada davant els mitjans de comunicació, s’han instal·lat jardineres i vegetació a la façana del Teatre Principal que dóna al carrer Sant Pere.

La incògnita és si un cop senyalitzats els aparcaments i pacificat el carrer de Sant Pere la major part de vehicles portaran els embussos a carrers com Les Planes o Alemanya.

2,7 milions

L’Ajuntament destinarà en el pressupost de 2018 2,7 milions per reformar l’espai central de la ciutat. Es concentraran al carrer Sant Pere i al Passeig de la plaça Major.

Foto portada: projecció del pacificat carrer Sant Pere, realitzada per l’Ajuntament.