Foto portada: acte institucional a la Casa Duran en memòria dels deportats als camps nazis. Autor: David B.

L’homenatge als deportats als camps nazis, en imatges

59 persones que a l’inici de la  Guerra Civil van néixer o vivien a Sabadell van acabar deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. D’aquests, 39 en van morir i 20 en van sobreviure. Aquest dissabte, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, la ciutat els ha recordat i homenatjat. 

Justament el 27 de gener de 1945 tropes de la URSS van alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz. Aquesta efemèride dóna peu a la commemoriació del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

A Sabadell, gairebé una seixantena de ciutadans van acabar als camps nazis, després d’un llarg periple de guerra, exili, internament a camps francesos i deportació fins a Alemanya com a apàtrides. Dels 59, 39 en van morir a dins, 19 van sobreviure i un, Enric Tomàs i Urpí, va morir dos dies després de l’alliberament del camp de Mauthausen.

Si no pots veure l’àlbum de fots, pots fer-ho a Flickr: ‘Homenatge als deportats als camps nazis‘. 



Aquest dissabte Sabadell els ha homenatjat a tots però bàsicament als 23 als quals se’ls ha col·locat una placa de record a la portes del seu domicili. Un projecte de l’artista alemany Gunter Demnig que ha instal·lat ja 60.000 llambordes als països europeus. I que tal i com s’ha anunciat tindrà una segona fase a Sabadell per completar la totalitat de víctimes dels camps nazis a la ciutat. Un acte institucional a la Casa Duran ha reblat els actes de commemoració a Sabadell.

Aquest àlbum de fotos ressumeix els actes d’homenatge. Posteriorment, ampliarem la informació amb una crònica.

Comments are closed.