Estació mesuradora de la qualitat de l'aire a la Gran Via. Autor: David B.

Es manté l’alerta per contaminació

El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat el protocol per l’episodi d’alta contaminació per partícules PM10 que va declarar el dimecres als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona, que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020).

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic sosté que “se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació” perquè “els continua afectant la intrusió de pols africana que ha incrementat la concentració de partícules en suspensió en l’aire”. Dilluns es va activar un avís preventiu i durant cinc dies consecutius s’han enregistrat superacions del valor límit diari a més d’una estació. Paral·lelament, a la resta de Catalunya es manté l’avís preventiu.

Can Gambús

Dimecres es va superar el valor de referència diari per a les PM10, que és de 50 micrograms per metre cúbic a tres estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) situades a l’eixample de Barcelona, Montcada i Reixac i Granollers.

Sense restriccions de trànsit

L’episodi no comporta restriccions de trànsit però s’aconsella moure’s a peu en bici i en les hores de menys trànsit, utilitzar el transport públic, regular la climatització de les llars i llocs de treball evitant un escalfament o refrigeració excessiva i ventilar l’habitatge en hores de menys trànsit al carrer. Per a la població més vulnerable -persones amb malalties respiratòries i del cor i persones grans- es recomana reduir l’exercici físic intens, en especial a l’exterior.
Concretament, els municipis on es manté activat l’episodi per alta contaminació són: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Foto portada: estació mesuradora de la qualitat de l’aire a Sabadell. Autor: David B.