Aigües Sabadell. Autor: M. Tornel.

L’Aula de l’aigua s’adapta per ser totalment inclusiva

  • Aigües Sabadell ha programat múltiples activitats adaptades a diferents tipus de públic.
  • Des de la seva inauguració, més de 4.000 persones han visitat l’Aula de l’Aigua.

Aigües Sabadell ha adaptat els continguts i l’experiència de l’Aula de l’Aigua per a persones amb discapacitat visual i auditiva; d’aquesta manera la companyia ha desenvolupat un espai 100 per cent inclusiu. Per aconseguir-ho, l’ONCE de Sabadell, FESOCA i la Diputació de Barcelona han col·laborat amb aquest projecte.

La directora de Desenvolupament Sostenible de la companyia d’aigües de Sabadell, Elisabeth Santacruz, ha exposat en la inauguració de les novetats incorporades a l’Aula de l’Aigua, que el seu objectiu principal és “garantir que la conscienciació per un consum responsable d’aigua arribi a tothom”.

“En la seva creació, fa poc més de dos anys, vam detectar una inquietud a la qual havíem de donar resposta. Per això, vam mantenir un diàleg fluid amb totes les entitats i col·lectius de la ciutat, com l’ONCE o la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA)” ha afegit Santacruz.

El director de l’ONCE a Sabadell, Antonio Morcillo, ha fet valdre la importància de la “infosensibilitat“, ja que “l’Aula és un entorn que utilitza múltiples tècniques sensorials, a part de l’audiovisual, per transmetre el respecte que mereix el medi ambient i el consum responsable de l’Aigua a tota la ciutadania”, argumenta Morcillo.

Un equipament totalment inclusiu

Entre les múltiples novetats, destaquen una maqueta a escala de La Torre de l’Aigua per tal que, mitjançant el tacte, es puguin apreciar les característiques arquitectòniques de la Torre i, també, la creació d’una guia en Braille de la visita completa, que conté esquemes tàctils d’alguns dels elements exposats a l’Aula, com ara el Templet de les Aigües o la roda del Molí Torrella. Santacruz ha puntualitzat que tots els elements que s’exposen són peces originals.

Aigües Sabadell. Autor: M. Tornel.
Membres d’Aigües de Sabadell i el director de l’ONCE. Autor: M. Tornel.

L’itinerari es divideix en tres espais: una primera exposició històrica que exhibeix estris i aparells autèntics de l’època relacionats amb l’aigua, com aixetes, càntirs o el fris del Templet de les Aigües; una segona part sensorial, on els visitants poden descobrir “la no olor” i el “no gust” de l’aigua i, finalment, una tercera part explicativa sobre el cicle de l’aigua, els seus tres estats i els hàbits responsables per part de la ciutadania.

Triple missió

El director d’Aigües Sabadell, Joan Cristià, ha explicat que l’Aula de l’Aigua està orientada a tres blocs diferents: en primer lloc, als tallers educatius a través del projecte EDUCASSA; segonament, a les conferències d’Aigua i Món que s’organitzen quatre vegades a l’any i, finalment, a les visites obertes a un públic familiar, com també les personalitzades a entitats i col·lectius concrets.

Pel que fa als estudiants, només visiten l’Aula els alumnes d’infantil i primers cursos de primària. Als primers, se’ls explica el cicle de l’aigua a través d’un conte adaptat a la seva comprensió i capacitat intel·lectual, mentre que als nens d’entre sis i nou anys se’ls informa de procediments i funcionaments més complexos sobre el mateix tema a través de jocs amb enigmes i preguntes i respostes. Pels alumnes de 10 a 14 anys s’organitza una visita a la depuradora, per tal que d’aquesta manera, acabin l’educació primària amb un mínim de tres activitats diferents relacionades amb l’aigua, i que aquestes no siguin només teòriques.

http://bit.ly/2FM2019

Pel que fa a les quatre conferències anuals, Cristià assegura que estan protagonitzades per “ponents importants”, com Francesc Mauri i Alfred Rodríguez Picó, entre d’altres. Des de la companyia, volen fer saber que el segon diumenge de cada mes hi haurà un taller pensat per un públic familiar. La temàtica d’aquest s’adequarà a l’època de l’any en què se celebri.

Tot un èxit

Elisabeth Santacruz ha assegurat que Aigües de Sabadell està molt satisfeta amb els fruits de l’Aula de l’Aigua, ja que la visiten pràcticament totes les escoles de Sabadell i el 90 per cent repeteix l’experiència el següent curs, segons la directora de Desenvolupament Sostenible.

D’altra banda el director d’Aigües Sabadell garanteix que “Sabadell destaca per ser el municipi amb menor consum d’aigua domèstic de la comarca i estar per sota de la mitjana de l’Àrea Metropolitana”. Segons Cristià, la conscienciació i formació a través de projectes com el que ofereix l’Aula de l’Aigua han ajudat a fer que això fos possible.

Foto portada: Aula de l’Aigua. Autor: M. Tornel.

Comments are closed.