La depuradora de Sant Pau de Riu-sec

L’ús de les problemàtiques tovalloletes WC creix: més d’un quilo per sabadellenc a l’any

  • Sabadell va recollir 240 tones (240.000 quilos) de tovalloletes humides l’any passat. 
  • A més del maldecap de gestionar-les, la factura va costar 52.000 euros a l’Ajuntament. 

Fa dues dècades, fins i tot una, el seu ús era testimonial. Ara és massiu. Es tracta de les tovalloletes humides de bany, que causen veritables estralls en la gestió de les aigües fecals i el clavegueram però s’han imposat sense aturador en els hàbits de compra. L’Ajuntament assegura que el problema s’ha agreujat. Cada dia es llencen al clavegueram de la ciutat 650 quilos d’aquest producte. 

L’any 2018 l’ajuntament de Sabadell va recollir 240 tones de tovalloteles humides que es llencen al vàter o el que és el mateix, 1,14 quilos per sabadellenc i any. Dit d’una altra forma, la ciutat llença cada dia de l’any 650 quilos d’aquest producte.

50.000 euros

La factura municipal va ser de 50.000 euros. Lluny encara de Màlaga (500.000 euros per actualitzar la depuradora i afrontar el repte de les tovalloletes) o Palma (400.000 euros l’any 2017).

Per què són dolentes?

El consistori s’ha adherit a la campanya SOS WC, que vol conscienciar que no es llencin al vàter. I és que les tovalloletes arriben intactes a la depuradora malgrat que s’anunciïn tot sovint com biodegradables. Però, a més, pel camí es converteixen en una massa compacte que arrossega altres residus, genera embussos a les canonades i sobrecostos en el sanejament. Tot un maldecap que afronten la majoria de ciutats catalanes, espanyoles i europees.

No tot els efectes queden al clavegueram: quan plou les tovalloletes embruten les lleres dels rius, s’ahereixen a la vegetació i ataquen l’ecosistema. Sense anar més lluny, en la darrera jornada de neteja del riu Ripoll es van recollir més de 100 quilos d’aquest producte.

L’Ajuntament reconeix que “la problemàtica d’aquests residus s’ha agreujat”.

Foto portada: la depuraduradora Riu-sec.