Foto portada: un moment de la manifestació. Autor: David B.

Mig miler de persones reclamen mesures reals contra el canvi climàtic
  • Crítiques del col·lectiu Fridays for future a les peticions per reactivar el Quart Cinturó. 
  • Demanen més transport públic i mesures reals per revertir l’escalfament global.

Mig miler de persones han demanat aquest divendres a la tarda mesures més ambicioses per frenar l’emergència climàtica, en una manifestació liderada pel col·lectiu Fridays for future de Sabadell però que ha aplegat ciutadans de Terrassa, Sant Cugat o Cerdanyola. 

La manifestació ha sortit poc després de les sis de la tarda des de la plaça Marcet i ha acabat una hora i mitja més tard davant l’Ajuntament. Ha estat liderada per joves vallesans que, inspirats per l’activista ambiental sueca, de 16 anys, Greta Thunberg, reclamen accions decidides d’una vegada per frenar l’escalfament global. Una de les portaveus de Fridays for Future Sabadell, Núria Portolés, ha assegurat que calen accions més concretes també a nivell local.

“Fa poc que s’ha aprovat a Sabadell una moció per declarar l’emergència climàtica. Es parla de compensar les emissions de CO2 [diòxid de carboni] però calen mesures més directes i visibles. Cal millorar el transport públic, fer-lo més accessible, que tothom el pugui agafar que siguin busos elèctrics o d’energies renovables”.

Anna Maria Oms assegura que “caldria reforçar el transport públic” per exemple connectant el Vallès Occidental i el Vallès Oriental per tren. Tot la mateixa setmana que, per una banda, el Consell Comarcal i l’ajuntament de Sabadell han declarat l’emergècia climàtica i, per l’altra, els consistoris de Terrassa i Sabadell han demanat reactivar el Quart Cinturó. “Encara no hem fet una assemblea per posicionar-nos però preferiríem impulsar més el transport públic i no les carreteres, que suposaran més contaminació”. El manifest s’ha llegit a la plaça Sant Roc sí s’hi refereix titllant “d’hipòcrites” aquests posicionaments.

“No volem que un dia es declari l’emergència climàtica al Vallès i al dia següent es demani de reprendre el Quart Cinturó. Això és hipocresia”.

La manifestació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), i una representació del seu executiu, així com també de l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez. Tant Farrés com Giménez demanen accelerar la connexió del Quart Cinturó amb Sabadell, i connectar Castelllar amb la capital vallesana per la Ronda Nord. Representants d’Esquerra, la Crida o de l’entorn dels comuns han participat també a la manifestació. Alguns cartells mostraven el seu No al Quart Cinturó, de nou tornat a l’actualitat.

11 anys per revertir l’emergència climàtica

El manifest assegura que “tenim 11 anys per revertir l’emergència climàtica o serà irreversible” o fer que l’any 2050 no hi hagi al mar més plàstics que peixos. Així mateix introdueix el concepte de “justícia climàtica”. “Les persones amb menys recursos seran les que més patiran el canvi climàtic i caldrà ajudar-los més”, ha afegit Portolés.

Manifestació a la Via Massagué. Autor: David B.
Manifestació a la Via Massagué. Autor: David B.

Malgrat que el 70 per cent de les emissions de CO2 les produeixen només un centenar d’emperses, segons el manifest, els convocants volen també sensibilitzar sobre la importància de prendre consciència del problema en la vida quotidiana.

Què és Fridays for future Sabadell?

El col·lectiu Fridays for future Sabadell es va concentrar abans de l’estiu cada divendres a les cinc de la tarda a la plaça Sant Roc. La reprendran a partir de l’octubre, segons han manifestat des del col·lectiu. Les joves valoren en positiu la participació, d’unes 500 persones. En molts casos, es tracta de les primeres manifestacions de la seva vida: “vam veure molta gent jove a les vagues globals del 15 de març i el 24 de maig però el planeta ens necessita”.

Foto portada: un moment de la manifestació. Autor: David B.