Autobus

Tímid increment dels viatgers de la TUS

El nombre d’usuaris de l’autobús a Sabadell ha crescut en 116.623 viatgers respecte l’any anterior. De cara a aquest 2018, les tarifes es congelaran. L’Ajuntament estudia permetre parades intermèdies per evitar problemes de seguretat als usuaris.

La TUS ha registrat un augment del 0,9 per cent d’usuaris durant el 2017 respecte l’any anterior, que es tradueix en 116.623 viatgers més. L’increment s’ha registrat en el primer semestre de l’any, mentre que d’agost a desembre les xifres del 2016 van ser superiors. Les línies que han registrat un major increment de passatgers són la 4, la 44 i la 14. En total, el 2017 la TUS va registrar 13.037.186 validacions. Així ho han explicat aquest dimecres els responsables de la concessionària i de l’ajuntament de Sabadell.

De dreta a esquerra, Cañadas, López i Guerrero, a la TUS. Autor: A. Pujadas.
De dreta a esquerra, Cañadas, López i Guerrero, a la TUS. Autor: A. Pujadas.

El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero ha destacat l’estrena aquest 2017 del perllongament dels FGC i que, tanmateix, hi ha el servei llançadora de la RENFE, “gratuït”, que porta del nord i del sud al centre. Aquests aspectes, segons el regidor, han provocat que les dades “boníssimes” de la primera meitat de l’any acabin sent “modestes” en tancar-lo (més info: ‘Els viatgers del bus pugen un 4 per cent‘).

Congelaran les tarifes

Guerrero ha anunciat que es congelaran les tarifes de la TUS per aquest 2018. Així doncs, el bitllet senzill seguirà costant 1,50 euros. El títol de transport més utilitzat per moure’s amb autobús per Sabadell segueix sent la T-10 de la pròpia companyia.

Parades intermèdies

Sabadell se suma al grup de ciutats que com Terrassa o Bilbao estudien permetre parades intermèdies en les línies d’autobús. En el cas sabadellenc s’estudia aplicar aquesta mesura a primera hora del matí i al vespre.

“Per facilitar que les persones que puguin tenir algun problema de seguretat amb distàncies llargues entre parades puguin baixar entremig i puguin tenir aquest plus de seguretat”, ha explicat el regidor Guerrero.

El regidor considera la mesura un “pegat”, però creu que si es fa és perquè hi ha un problema de “violència de fons” de la societat, que cal solucionar de manera transversal. Tot i estudiar prendre aquesta mesura, el president de la TUS, Paco López, ha assegurat que “Sabadell és una ciutat segura” i que la companyia no ha rebut cap queixa ni denúncia d’usuaris que hagin tingut algun problema. Si la mesura s’implementés, seria útil per a tots els viatgers, no només per a dones com plantegen altres ciutats.

Increment de la freqüència de pas a l’estiu

De cara a l’estiu hi haurà canvis en les freqüències de pas de l’autobús. A partir d’aquest estiu, l’horari habitual de pas dels autobusos de les línies 1, 2, 3, 5, 55 i 80 s’amplia de Sant Joan fins al 15 de juliol. I a partir del 27 d’agost, i no principi de setembre com fins ara, es reprendrà l’horari de setembre, el previ a l’inici de curs. Aquest últim canvi s’aplicarà a les línies anteriorment comentades amb l’excepció de la 80.

D’altra banda, la xarxa de punts de venda de la TUS passa aquest any de 40 a 52, “arribem a tot el territori”, ha destacat Xavier Guerrero.

Foto portada: Un autobús al Centre, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.