Maties Serracant - Projecte Tenderol. Autor: David B

Nou programa per ajudar a les persones refugiades

L’Ajuntament de Sabadell s’ha sumat al projecte Tenderol, una campanya que té com a objectiu donar acollida a les persones que han quedat excloses del programa estatal d’acollida. Sabadell, juntament amb Sant Boi de Llobregat i Barcelona, engegaran el proper setembre aquest projecte que està gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

El projecte Tenderol és un programa d’acollida temporal de sis mesos ampliable a sis mesos més, destinat a les persones que han quedat fora del programa estatal d’acollida, o a les persones que han finalitzat el programa estatal, però necessiten més acompanyament i les persones que tenen una vinculació a la ciutat. Es farà un pla de treball integral i personalitzat i poder reconduir la situació d’aquestes persones. El nou programa pretén aconseguir millorar la situació d’aquestes persones.

El secretari d’Igualtat de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, ha afirmat que “el programa estatal d’acollida és massa rígid i no s’adapta a les necessitats dels refugiats. El programa per a una persona pot tenir una durada de 12 mesos o 18, segons les seves característiques”. Segons Amorós, no pot ser tan rígid perquè hi ha circumstàncies massa diferents perquè “hi ha gent que en tres mesos ja té l’autonomia, però d’altres, quan acaben els mesos del programa, encara no la te”.

Un projecte per aconseguir l’autonomia

El projecte es desenvoluparà a Sabadell, Sant Boi de Llobregat i Barcelona, oferirà 10, 5 i 15 places respectivament, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Barcelona ofereix 15 places gestionades per la CCAR, però arriba a un total de gairebé 90 places. Dins del programa s’inclou la part d’habitatge, manutenció i escolarització, entre altres ajudes.

“Primer s’ha d’esgotar el programa estatal per poder entrar en aquest. No volem superposar programes, sinó solucionar les mancances que poden haver-hi”, ha afirmat la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Miriam Ferràndiz..

Hi haurà una comissió de seguiment i una d’idoneïtat, formada per diferents entitats com Creu Roja, Apip-Acamp i el mateix Ajuntament, que formaran un grup de treball per fer un seguiment de les persones. L’objectiu del programa és aconseguir que les persones puguin aconseguir una autonomia plena

Sabadell, una ciutat compromesa amb els refugiats

El nom del projecte s’inspira en les Corrandes d’exili del sabadellenc Pere Quart – Joan Oliver – i és una de les diferents accions que fa l’Ajuntament per ajudar a les persones refugiades.

“L’Ajuntament ha mostrat el seu compromís polític enfront de la problemàtica dels refugiats recolzant campanyes com “Casa nostra, casa vostra”, “Veniu ja” o formant part de la Xarxa de municipis acollidors i solidaris amb les persones refugiades”. A més, com ha explicat el nou alcalde, Maties Serracant, “es treballa des de l’Ajuntament amb una quarantena d’entitats per ajudar als refugiats amb les quals es coordinen accions”.

“Teníem un projecte per a persones denegades i víctimes de tortura i durant tres anys vam atendre a diferents persones que van passar per un pis. Va ser un projecte molt positiu perquè els participants estan treballant actualment. Per això apostem pel projecte Tenderol”, ha afegit una membre de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Susana Nicolás.

Serracant ha presentat il·lusionat la seva primera roda de premsa com alcalde de Sabadell perquè “està vinculada als refugiats, un tema molt present en les polítiques municipals perquè estem preocupats pel que succeeix al nostre entorn”.

El proper dijous 27 de juliol duran al ple la subvenció que necessiten per dur a terme aquest projecte. Un total de 60.000 euros que s’invertiran a Sabadell per poder fer el conveni que tindrà una vigència de setze mesos. També es comptarà amb el finançament de la Generalitat de Catalunya i de la Xarxa d’habitatges d’Inclusió per iniciar el projecte el setembre de 2017.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, presentant el projecte Tenderol. Autor: David B.