Foto portada: el Mur de la Llibertat. Autor: J.d.A.

Nova manifestació independentista: “això serà llarg; no deixem els carrers”

  • Mig miler de persones es manifesten entre l’Eixample i el barri de Gràcia aquest vespre. 
  • Els Mossos barren el pas a la manifestació quan es dirigia a la seu de l’Agència Tributària. 

‘Seguim als carrers; no ens aturem’. Era el títol i la filosofia de la nova manifestació contra la sentència del Suprem convocada aquest dilluns a Sabadell, quan es compleix una setmana de la seva publicació. La concentració ha aplegat mig miler de persones a la plaça del Mestre Planas, al barri de l’Eixample, i ha acabat a l’anomenat Mur de la Llibertat, davant l’estació al barri de Gràcia dels Ferrocarrils de la Generalitat. 

La manifestació ha sortit poc després de les set del vespre des de l’avinguda de Barberà, pujant per l’eix central. Entre els manifestants els principals dirigents de l’ANC i Òmnium a Sabadell, així com membres del CDR de la ciutat o el regidor de Junts per Sabadell Francesc Baró. Segons la Policia Municipal, ha aplegat prop de mig miler de manifestants.

La manifestació, per l'avinguda de Barberà. Autor: J.d.A.
La manifestació, per l’avinguda de Barberà. Autor: J.d.A.

Un cop a la Rambla han girat pel carrer de Riego en direcció la seu de l’Agència Tributària, abans de la Gran Via. Però quan s’han acostat s’han trobat una desena de Mossos d’Esquadra i un parell de furgons que els han barrat el pas. El grup s’ha dirigit llavors a la Gran Via pel carrer de Lacy a tallar durant uns 10 minuts la principal artèria de la ciutat. Mentre caminaven diversos manifestants han pintat amb grafiti siluetes amb el missatge “Tsunami Democràtic” i proferit crits de “Llibertat presos polítics”, “Buch dimissió”, o “Sabadell és antifeixista”. De veure’s molt poc a la ciutat (alguna n’hi ha des de fa molt de temps) s’han fet bastantes pintades amb l’acrònim A.C.A.B (All Corps Are Bastard), que vindria a ser com ‘Tots els policies són uns malparits’. Una expressió anglosaxona d’arrel obrerista que han anat fent servir des de fa dècades grups contraculturals i també anticapitalistes i que s’ha guanyat lloc els darrers dies després de les darreres actuacions policials, sobretot a Barcelona.

Mossos, a la confluència entre Blasco de Garay i Lacy, barrant el pas. Autor: J.d.A.
Mossos, a la confluència entre Blasco de Garay i Lacy, barrant el pas. Autor: J.d.A.

El grup ha seguit pel carrer de les Tres Creus. Arribats a la seu de l‘Institut Nacional de la Seguretat Social del mateix carrer s’han enganxat adhesius, i pintat més grafitis, com també s’ha fet abans i després amb algunes entitats financeres i un supermercat Mercadona. Al passar per la porta del darrera del Teatre La Faràndula s’han trobat un assaig de l’Associació Amics de l’Òpera, que estrena dimecres La Ventafocs. S’ha interpretat des de dins El cant dels Segadors, amb aplaudiments dels manifestants. La presidenta de l’AAOS, Mirna Lacambra, ha sortit a veure l’escena tot encuriosida. Justament Lacambra va pronunciar fa mes i mig el pregó de la Festa Major al costat de l’alcaldessa, Marta Farrés, i va ser molt increpada pels independentistes abans i durant el seu pregó.

La Gran Via tallada, cap a les vuit del vespre. Autor: J.d.A.
La Gran Via tallada, cap a les vuit del vespre. Autor: J.d.A.

Després de l’aturada breu al teatre, el grup ha seguit cap a la plaça Sant Roc, amb una desena de joves amb la cara mig tapada obrint camí. Des de l’Ajuntament, s’han dirigit cap al barri de Gràcia pel carrer Sant Quirze i Sant Cugat. Arribats al barri de Gràcia, han tallat uns breus instants el trànsit de la carretera de Terrassa-Barcelona. Després s’han adherit al col·lectiu 15 minuts de pensaments, que cada dilluns es troben a la sortida de l’estació dels FGC del barri en record dels presos independentistes.

El concert que ha posat punt i final a la manifestació. Autor: J.d.A.
El concert que ha posat punt i final a la manifestació. Autor: J.d.A.

A la trobada, cartells en record i comptat els dies de presó que porten tots i cadascun dels presos: els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els membres del govern català condemnats per sedició, el raper Valtonyc, els set CDR en presó preventiva des del 23 de setembre, i ara 28 joves en presó preventiva pels aldarulls des del passat dimarts. “Això serà llarg; no deixem els carrers”, ha dit un dels ponents. La trobada ha acabat amb un breu concert, i ja amb la pluja traient el cap a la nit cap a les nou de la nit.

Foto portada: el Mur de la Llibertat. Autor: J.d.A.